Hlavní obsah
Lidé a společnost

Hořký osud akčního hrdiny Bruce Willise: Pokročilá demence a afázie mu znemožňují hrát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Gage Skidmore / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Bruce Willis v roce 2018

Bruce Willis byl jedním z největších akčních hrdinů 80. a 90. let. Jeho filmy se staly doslova kultovními. Přestože se později objevoval i ve snímcích nevalné kvality, miloval ho celý svět. Kvůli demenci už ale hrát nemůže.

Článek

Bruce Willis se narodil v březnu 1955 a má částečně německé kořeny. V době, kdy se narodil, sloužil totiž jeho otec jako americký voják nasazený v Německu. Matkou se mu stala rodilá Němka jménem Marlene. Zpátky do USA se odstěhovali, když byly Bruceovi dva roky. V dětství se toužil stát profesionálním hráčem na harmoniku, ale vzhledem k finančním problémům rodiny nastoupil po škole ihned do zaměstnání. Vyzkoušel hned několik různých profesí. Byl automechanikem, chvíli se živil jako obsluha čerpací stanice nebo dělník. Po střední škole se dostal do jaderné elektrárny, kde se stal členem ochranky.

Právě tato práce ho přivedla na myšlenku, že by se mohl živit jako soukromý detektiv, což si také vyzkoušel. Pak už ale jeho kroky směřovaly k herectví. Ještě před rokem 1980 dostal několik rolí v newyorských divadelních hrách. K filmu se propracovával postupně přes malé role. Ten pravý úspěch zažil až v 80. letech. Velkým zlomem pro něj byl rok 1985, kdy získal hlavní roli v seriálu Měsíční svit po boku Cybill Shepherdové. V něm si shodou okolností zahrál roli soukromého detektiva, kterou dobře znal z reálného života. Následovala svatba se slavnou herečkou Demi Moore.

Jeho hollywoodská hvězda začala rychle stoupat. Byl obsazen do filmu Smrtonosná past, který ho proslavil po celém světě. Během sedmi let vznikly hned tři pokračování tohoto filmu. K jedné z nejslavnějších rolí se následně ještě dvakrát vrátil, avšak pátý díl z roku 2013 se již potýkal s nepříliš pozitivním hodnocením.

Nejikoničtější rolí v životě Bruce Willise byla role Harryho Stampere v katastrofickém sci-fi thrilleru Armageddon z roku 1998. V té době zažíval největší úspěchy. Po roce 2000 začala úroveň filmů, ve kterých se Bruce Willis objevoval, pomalu klesat. A posledních deset let filmové tvorby točil filmy, které byly hodnoceny doslova negativně.

Svou kariéru ukončil herec v roce 2022. Jeho rodina tehdy oznámila, že je to z důvodu onemocnění Willise afázií. Afázie je porucha, nebo dokonce ztráta řeči, kterou způsobuje poškození řečových oblastí mozku. V loňském roce pak bylo zjištěno, že Bruce Willis navíc trpí demencí v pokročilém stádiu, proto bude nutné omezit jeho herecké aktivity. Tato nemoc podle všeho mění povahové rysy a Willis se tak potýká s lehkomyslností i změnami nálad.

Letos oslaví herec své 69. narozeniny a v žádném novém filmu už ho zjevně neuvidíme. V roce 2023 ale spatřily světlo světa dva filmy, které herec natočil ještě před ukončením kariéry. V obou případech se ale jedná doslova o propadáky. Detektiv Knight: Den nezávislosti má na Česko-slovenské filmové databázi hodnocení nižší než 20 procent, Assassin je na tom o něco lépe. Hodnocení sahá až k 26 procentům.

Bruce Willis bude i přes závěr své kariéry, kdy hrál ve velmi nekvalitních snímcích, vzpomínám jako jedna z největších hereckých ikon Hollywoodu. A toto označení už mu nikdo nevezme.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz