Hlavní obsah
Cestování

Hrající dům v Drážďanech: Dešťové kapky rozeznívají jeho nástroje do tónů vodní skladby

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Fred Romero / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Vodní či Dešťový domek

Na první pohled vypadá jako obyčejný dům s trochu netradičními a kýčovitými okapy. Stačí ale jen pár kapek deště a z domu se začne linout úžasná vodní hudba.

Článek

Za touto zajímavou stavbou nemusíme cestovat daleko. Nachází se doslova jen pár kilometrů za našimi hranicemi. Drážďany jsou sice město, které za druhé světové války přišlo o mnoho krásných a jedinečných staveb, dnes už byste na něm ale ani nepoznali, že se ho nějaká válka dotkla. Prošlo neskutečnou proměnou. Někde byly zachovány a opraveny staré historické budovy uctívající kulturní dědictví města, někde byly postaveny zcela nové moderní stavby, které nás ujišťují o tom, že Drážďany neztratily krok s dobou.

Historické centrum města je sice malé, o to ale krásnější a doslova s domácí atmosférou, která vítá každého návštěvníka. Za budovou, kterou vám chceme představit, budeme ale ze starého města muset přejít na druhý břeh Labe. Tam se nachází nové město neboli Neustadt. A součástí nového města je i takzvaná pasáž Kunsthof neboli pasáž Umělců, která mezi domy skrývá hned několik nádvoří, která byla oživena moderními uměleckými prvky.

Najdeme tu Nádvoří zvířat, Nádvoří Metamorfóz, Nádvoří Světla nebo Nádvoří živlů. Právě na Nádvoří živlů se nám naskýtá pohled na tak trochu netradiční stavbu. Někdo si domu ani nevšimne, někoho upoutá na první pohled. Má totiž zářivě modrou omítku a řadu velmi zvláštních trychtýřovitých okapů. A právě proto se mu často přezdívá Dešťový domek nebo Vodní domek.

Okapy však nejsou dílem odborníka, ani umělce praktikujícího moderní umění, o výrobu těchto trychtýřů se postarali sami nájemníci, kteří chtěli ze svého domu vytvořit umělecké dílo. A to se jim rozhodně povedlo. Déšť padající do okapů a otevřených trychtýřů protéká dlouhým potrubím a pak zase znovu vytéká a padá do dalších trychtýřů a trubek. A to vždy pod určitým úhlem.

Foto: Gegeours / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Trychtýře a potrubí Vodního domku v Drážďanech

V období dešťů tak dům ožívá. Není slyšet jen padání kapek, ale pohybující se a padající voda vytvářejí vodní melodii. Doslova celá fasáda domu se rozehraje a zvuk je slyšet na metry daleko. Jako by se celé nádvoří proměnilo v jeden jemný, avšak okouzlující hudební nástroj. Lidé, kteří sem v dešti zavítají, tu dokážou pod deštníkem stát i hodiny a poslouchat tu krásnou melodii, která z domu vychází.

Pasáž Kunsthof udělala z nenápadné a zapomenuté studentské čtvrti místo, kam se každý den podívá mnoho zvědavců, kteří chtějí zjistit, jak si lidé, co tu bydlí, svoje domy upravili.

Drážďany leží jen pár kilometrů za hranicemi a z Prahy je tam člověk za pár desítek minut. To z nich dělá ideální místo na výlet v sousedním Německu. A jejich návštěva dokáže člověku učarovat. Navštívit lze samozřejmě i Nádvoří živlů v novoměstské pasáži Kunsthof, avšak abyste ho viděli, lépe řečeno slyšeli, v celé jeho kráse, musí pršet. A v takovém počasí si výlet člověk většinou neužije. Slyšet vodní domek hrát má tak svá pro, ale i proti.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz