Hlavní obsah
Cestování

I v Čechách je přece krásně. Tipy na výlety, co by kamenem dohodil od Prahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Sedláček / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Jezdit na dovolenou do zahraničí není potřeba. Česko je nádherná země, která nabízí mnoho památek, přírodních zajímavostí i úchvatných scenérií. A že je z čeho vybírat. My vám představíme ty, které jsou jen pár kilometrů od Prahy.

Článek

Teploty se poslední týdny v Česku šplhají i přes třicet stupňů, a tak to v hlavním městě může být někdy pěkná výheň. Přitom stačí vyrazit jen pár kilometrů za Prahu a už se můžeme cítit jako někde na dovolené. Tady je deset tipů na výlety do okolí Prahy.

Praha má ve svém okolí mnoho hradů, zámků i zřícenin, které určitě stojí za objevení. Patří mezi ně i nádherný zámek Konopiště, který najdeme přímo u Benešova ve Středočeském kraji. Je to jeden z nejkrásnějších českých zámků. Stavět se začal již na konci 13. století, takže je opravdu plný historie.

Foto: Marek Prokop / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Zámek Konopiště

Nejslavnější český hrad hned po tom, který se nachází v Praze. Jeho stavbu má na svědomí Karel IV. Dlouhá léta zde byly uloženy korunovační klenoty a součástí jednoho z prohlídkových okruhů je kaple sv. Kříže, což je naprosto unikátní prostor, který vás pohltí a vtáhne do dějin. Natáčela se tu i filmová verze muzikálu Karla Svobody na motivy divadelní hry Jaroslava Vrchlického. Hrad se nachází jen kousek od Berouna.

Foto: Arkadiusz Zarzecki / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Hrad Karlštejn

3. Okoř

Zřícenina hradu Okoř leží hned za hranicemi Prahy. Přestože jde právě o zříceninu, hrad působí velmi zachovalým dojmem a velmi snadno u vás navodí lehce tajemnou atmosféru tak, jak to prostě zříceniny umí.

Foto: Ondřej Kořínek / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Zřícenina hradu Okoř

Jeden z nejimpozantnějších českých hradů. V celé kráse si jej můžete vychutnat hned z několika vyhlídek na protějších kopcích. Nachází se v malebné vesničce, jíž protéká řeka Sázava, takže zde můžete objevovat i krásnou přírodu všude kolem.

Foto: Gerard Eviston / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Hrad Český Šternberk

5. Lomy

Kousek od Berouna, stejně jako hrad Karlštejn, najdeme i dvě nádherné přírodní zajímavosti, lomy nazývané Velká AmerikaMalá Amerika. Tato místa jsou častými lokacemi nejen historických filmů a seriálů české i zahraniční produkce. Točilo se zde i několik hudebních videoklipů. Na vrchním okraji lomu je třeba být opatrný, nicméně můžete sejít i k vodě, která se nachází na jeho dně.

Foto: Miroslav Tomíšek / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Lom Velká Amerika

Vltava hned kousek za Prahou vytváří nádherné meandry, které můžeme vidět ze všudypřítomných vyhlídek. Tou nejznámější je vyhlídka Máj, která však bývá mnohdy turisty doslova přesycena. Pokud si toužíte tyto nezapomenutelné pohledy vychutnat ve větším klidu, zkuste vyhlídku na Vrchovnici. Je klidnější a neméně krásná.

Foto: Petr1888 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Vyhlídka Máj

V okrese Louny najdeme malou obec s názvem Panenský Týnec. Působí obyčejně, ale skrývá se tu něco jedinečného. V areálu kláštera, který byl později přestavěn na zámek, můžeme objevit kostel Panny Marie, který nebyl nikdy dostavěn. Procházet se tak můžeme po trávě obehnané obvodovým zdivem a řadou sloupů, které měly podpírat nikdy nepostavenou střechu.

Foto: Kivak / Wikipedia Commons / CC0

Kostel Panny Marie v Panenském Týnci

Obec nazývaná Svatý Jan pod Skalou se nachází jen kousek od Berouna a můžeme v ní objevit kostel, který je doslova napojen na skálu, která se tyčí nad ním. Kostelem lze pak projít přímo do jeskyně, kde vytéká pramen často označovaný jako zázračný. V komplexu jeskynních chodeb můžeme objevit i oltář zasvěcený svatému Ivanovi, což je pravoslavná podoba jména Jan. Můžete se vydat i na výšlap na skálu nad kostelem, nebo ji zkusit vylézt.

Foto: Ondřej Kořínek / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Svatý Jan pod Skalou

V těsném sousedství Prahy a nedaleko vodního komplexu Aquapalace v Čestlicích naleznete nádherný Průhonický park. Vévodí mu krásný zámek v pestrých barvách. Procházka tímto parkem je vskutku jedinečná. Potok Botič, který odtud teče do Prahy, zde vytváří nádherné scenérie, mezi něž patří i malebné vodopády. Vstup do parku je zpoplatněn, ale určitě stojí za to.

Foto: Richenza / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Zámek Průhonice

10. Praha

Za přírodou a jinými zajímavostmi nemusíte nutně cestovat mimo Prahu. I tady najdete krásy, které vás okouzlí. Zkuste se někdy projít Divokou Šárkou nebo Prokopským údolím. A takových míst je v Praze nespočet.

Foto: Prazak / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Divoká Šárka

Možná si z našich tipů vyberete i vy a v parném letním dni zavítáte mimo Prahu, kde bude přece jen trochu příjemněji než v rozpáleném hlavním městě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz