Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Incest: Sex mezi příbuznými je u nás tabu, v mnoha státech Evropy je to ale běžné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Fox / Creative Commons / pexels.com

Incest jako pohlavní styk mezi příbuznými dnes vnímáme jako něco nemyslitelného. Hrozí nám za to dokonce vězení. Jenže i v některých západních státech se tyto prohřešky nijak netrestají.

Článek

Incest je něco, k čemu by v žádné normálně fungující rodině nemělo dojít, přestože v dávné historii se to moc neřešilo. Ve starověkých civilizacích byl naprosto běžný sex mezi příbuznými, ti spolu dokonce plodili i potomky. Jak už ale dnes víme, takové děti mohou trpět mentálními a jinými poruchami. Proto došlo v průběhu let k zákazům incestu v mnoha zemích.

Český zákoník zakazuje styk mezi příbuznými pod hrozbou trestu vězení. Pobyt za mřížemi může dosáhnout až tří let. Nutno ale podotknout, že to je nejvyšší sazba, kterou může soud uložit. Takto trestat se ale může pouze soulož, tedy dle zákoníku spojení pohlavních orgánů muže a ženy. Jakékoli další sexuální aktivity mezi příbuznými zákoník neupravuje.

Argentina, Brazílie, Japonsko i Thajsko. Zde žádný zákon incest neupravuje, není tak zákonem zakázaný. Všechno to jsou ale státy na tisíce kilometrů vzdálené od Česka. I v Evropě však existují národy, které v tomto ohledu nejsou tak přísné jako my. Například v Itálii je možné incest trestat pouze v případě, že chování incestního páru na veřejnosti neodpovídá standardům, tedy že na veřejnosti vyvolávají skandály a chovají se nevhodně.

Na Slovensku je takový sex v pořádku, pokud je příbuzným více než 18 let. Podobný zákon má i Srbsko. Pobaltské státy, Litva a Lotyšsko, nemají takové chování omezeno vůbec. A pak je tu ještě kategorie západních státu, kde bychom předpokládali, že incestní chování bude zákonem také zakázáno. Opak je ale pravdou. Mezi takové státy patří Francie, Španělsko, Portugalsko, ale i země Beneluxu, tedy Belgie, Nizozemí a Lucembursko.

Zcela specifická je situace v Irsku, která je tak trochu nelogická. Pokud spolu mají pohlavní styk příbuzní opačného pohlaví, standardně muž a žena, pak budou za takový prohřešek potrestáni. Pokud ale dojde k sexu mezi příbuznými, z nichž oba jsou muži, nebo obě jsou ženy, pak za takové chování žádný trest nehrozí. Naopak v Kanadě nebo na Islandu mohou dostat takoví hříšníci tresty až v řádech desítek let, v Íránu za incest hrozí i smrt. Ale co se vlastně považuje za incest?

Incest je pohlavní styk mezi příbuznými, kde se za příbuzné považují jedinci v jedné rodové linii. Obecně se tak za incest nepovažuje například sex mezi bratrancem a sestřenicí. Zákoník každé země však může mít v charakteristice incestu drobné odlišnosti.

Problém definice incestu nastává v případě, kdy se jedná o pohlavní styk například mezi sourozenci jedné rodiny, kteří však spolu nejsou geneticky spjatí. Typickým příkladem může být rodina, kde pár do manželství vstupoval s dětmi z prvního manželství. Tyto děti nejsou geneticky příbuzné, avšak po sňatku jsou členy jedné rodiny v tom nejužším pojetí. V tomto ohledu ale incest není specifikován.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz