Hlavní obsah
Lidé a společnost

Inspirativní odvaha a síla Nicka Vujicice: Narodil se bez rukou a bez nohou, dnes má čtyři potomky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Gage Skidmore / Wikipedia Commons / CC BY-SA 2.0

Nick Vujicic

Každý z nás má svůj příběh a v každém takovém příběhu jsou osudové zvraty, kterým za svůj život musíme čelit. Stejný je i příběh Nicka Vujicice. Ten se ale musel ranám osudu postavit už jako malý.

Článek

Nick Vujicic se narodil v roce 1982 v australském Melbourne, kořeny jeho rodiny ale sahají až do Evropy, konkrétně do Srbska. Té největší výzvě ale musel Vujicic čelit už jako malý kluk. Byl mu totiž diagnostikován syndrom zvaný tetraamélie. Ten je velmi vzácný a Nick se s ním už narodil. V praxi se tetraamélie projevuje tak, že se jedinec narodí bez končetin. Bez všech čtyřech končetin.

I Nick neměl po narození ruce a na místě, kde měl mít nohy, mu vyrostla pouze zakrnělá chodidla, na jednomž z nich se objevily dva prsty. Jako dítě tuto anomálii samozřejmě nevnímal, ale jak rostl a začínal myslet, zjistil, že se od ostatních dětí jeho věku diametrálně liší. Toto postižení pro něj byla v mládí nepředstavitelná muka, která ho dohnala až k myšlenkám na sebevraždu.

Vujicic se ale rozhodl, že svým rodičům dokáže, že dokáže mít kvalitní život, i když je takto postižený. Trvalo mu, než se se svou invaliditou naučil žít, ale dospěl v inteligentního a ctižádostivého muže, který ale navíc nemyslí jen na sebe. Snaží se pomáhat dalším postiženým dětem a dospělým, ať už je jejich postižení jakékoli.

Protože jeho náhled na život bez končetin může být pro mnohé podobně postižené jedince i jejich rodiny velmi přínosný, začal o tom Vujicic přednášet. A to velmi úspěšně. O jeho přednášky totiž začal být enormní zájem a on s nimi procestoval již mnoho států světa. Zavítal dokonce i do České republiky. Později pak založil neziskovou organizace zaměřující se na pomoc lidem bez končetin.

Jeho přednášky, knihy i životní příběh jsou inspirací pro ty, kteří v sobě zatím nedokázali nalézt tu sílu s nepřízní osudu bojovat. Vujicic nejenže se naučil se svým postižením žít, snaží se ale žít takový život, aby později nemusel litovat, že ho neprožil naplno. Věnuje se aktivitám, o kterých by nás ani nenapadlo, že by jich byl takto postižený člověk schopen. Nick Vujicic se přesto aktivně věnuje plavání a stále zkouší nové a nové věci. Nejdůležitější je podle něj najít to odhodlání pustit se do něčeho, co vypadá na první pohled beznadějně. Vujicic je totiž věřící člověk a věří na zázraky.

Velký sen se Nickovi splnil i v oblasti partnerského života. Našel si dívku svých snů, se kterou se v roce 2012 oženil. Společně pak manželé založili rodinu. Vujicic je tak otcem čtyřech silných a zdravých potomků, na které je právem hrdý.

Život Nicka Vujicice je inspirací nejen pro ty, kterým osud na jejich životní cestě připravil na první pohled nepřekonatelné překážky, ale připomíná i nám, abychom si vážili toho, co máme. Ne každý má totiž takové štěstí.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz