Hlavní obsah
Lidé a společnost

Italské Toskánsko platí lidem za to, že se tam nastěhují. Mohou si přijít i na tři čtvrtě milionu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lichtblick800 / Creative Commons / pexels.com

Itálie je nádhernou zemí. O regionu Toskánsko to ale platí obzvlášť. Ta nejkrásnější města, uličky a zákoutí, nekonečné vinice a krásné historické stavby. To všechno se nachází právě tady. Kdo se sem chce nastěhovat, dostane za to ještě zaplaceno.

Článek

Nastěhovat se do krásného Toskánska, obývat starobylý dům historické hodnoty a ještě za to dostat zaplaceno? To zní jako pohádka. Jenže tomu už tak nějakou dobu je. Itálie platí zájemcům za to, že se do toskánského regionu nastěhují. Samozřejmě to má ale své mouchy.

Italský venkov, malá města, zejména ty na skalách a ve vysokých kopcích, se vylidňují. Lidé se stěhují za pracovními příležitostmi do větších měst. V jejich původních bydlištích po nich pak zůstávají prázdné domy. Následkem toho zavírají i některé obchody, ubývá restaurací a město pomalu umírá. Ano, přesně tak se tento proces označuje. A v momentě, kdy už ve městě prakticky nikdo nezbyde, stává se z něj takzvané město duchů.

A Itálie se snaží, aby v právě takových místech lidé znovu bydleli. Nabízí tak finanční prostředky, které mají zájemci pomoci s nákupem a renovací domu. A rozhodně nejde o malé částky. Tyto granty se vyplácejí v přepočtu v rozmezí mezi čtvrt a tři čtvrtě milionem českých korun.

Foto: Andrewrabbott / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Vylidňující se obec Arezzo

Do projektu na podporu osídlení těchto umírajících měst bylo zapojeno na 76 vesnic a městeček. Některé z nich lákají na absolutně fascinující lokality v jádru historických center Toskánska. Lidé, kteří budou mít o projekt zájem, se tak mohou zabydlet například v obci Arezzo, která se nachází nedaleko slavné Florencie. Dům si můžete ale pořídit například i v rodišti slavného Michelangela nebo ve středověké vesnici Castelnuovo di Val di Cecina.

Na výběr je i městečko Pitigliano, která vás ohromí, už když se k němu budete blížit. Z hlubokého údolí se tu zvedá strmá skála, na které je město vystavěno. Zdi domů nalepených na sobě tvoří nepropustnou hradbu na kraji útesu. Mezi domy najdete typické italské křivolaké uličky plné romantických zákoutí, které známe z pohlednic a fotografií lákajících na úžasnou dovolenou.

Foto: Sailko / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Pitigliano je úchvatné a jedinečné město

Zadarmo to ale nebude. Přestože vám Itálie na nákup a rekonstrukci takových domů přispěje, Toskánsko totiž patří k těm dražším italským regionům. V jeho nejlevnější částí, v oblasti provincie Pistoia, lze pořídit metr čtvereční obytné plochy v průměru za 1472 eur, což je v přepočtu přibližně 37 tisíc korun. Pro srovnání ale uveďme, že cena jednoho čtverečního metru bytové jednotky se loni na podzim v Česku pohybovala přes 90 tisíc korun. Pro Čechy tak může být takové bydlení doslova za hubičku.

Příspěvek, který projekt nabízí, určitě nepokryje kompletní náklady na nákup a rekonstrukci domu či bytu, zároveň však s financováním těchto historických domů a bytů pomůže. A to už stojí za úvahu.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz