Hlavní obsah
Umění a zábava

Italský sochař prodal neviditelnou sochu za více než 400 tisíc korun. I s certifikátem pravosti

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Magda Ehlers / Creative Commons / pexels.com

Ilustrační foto

Umění má mnoho podob a moderně se meze nekladou. A právě kvůli své jedinečnosti se italskému sochaři Salvatorovi Garau povedlo prodat umělecké dílo, které vlastně neexistuje. A ještě k tomu za pořádný balík.

Článek

Umění je odvětví, které se v průběhu staletí neustále vyvíjí. Díla slavných malířů či sochařů dnes mají doslova nevyčíslitelnou hodnotu. Jmenujme například slavnou sochu Davida od sochaře Michelangelo nebo jedinečný obraz Mony Lisy od geniálního Leonarda da Vinciho. Jenže s dobou se proměňuje i podoba umění. Dnes existuje mnoho malířů či sochařů, kteří vsází na takzvanou modernu. A taková moderna je někdy veřejností přijímána kontroverzně. Vzpomeňme na motýly Davida Černého na obchodním domě Máj zkonstruované z trupů letadel. Tahle instalace cloumala českou společností dlouhé týdny.

V případě sochaře Salvatora Garaua jde však o naprostý unikát. Přestože se jedná o uznávaného italského umělce, který se v roce 1953 narodil na ostrově Sardinie a který se proslavil svými díly instalovanými nejen na tomto ostrově, povedlo se mu v roce 2021 prodat dílo, které vlastně neexistuje.

Dílo, o kterém je řeč, nazval sochař jako příznačným názvem Já jsem. Mělo evokovat to, že i když je prostor zcela prázdný, je přesto naplněn spostou energie. A takové dílo se Garauovi povedlo prodat v přepočtu za více než 400 tisíc korun. Jediné, co kupec od sochaře obdržel, pak byl certifikát autentičnosti, který dokazoval, že je skutečně vlastníkem takového díla.

Přestože se to zdá jako naprostý nesmysl a každý z nás si řekne, že to není nic jiného než podvod, Garau trvá na svém. Socha skutečně existuje a on jako její tvůrce do ní soustředil energii. Dokonce zmiňuje, že neviditelná socha má určité rozměry a není tak možné ji vystavovat v malých prostorách.

To, že se socha vydražila, jasně dokazuje, že modernímu umění se meze nekladou. Lidé jsou ochotni koupit i naprosté nic, o kterém někdo tvrdí, že tam uvnitř této nicoty něco skutečně je. Ještě s větším podivem je ale to, že si je někdo takovou sochu ochoten koupit a zaplatit za ni doslova nehoráznou sumu.

Neviditelná socha Salvatora Garaua má ale jednu nespornou výhodu. Jeho vlastník se nemusí obtěžovat s jejím přemisťováním a může ji prakticky neustále nosit u sebe. Stačí mu k tomu právě onen certifikát. No a kdyby Garau sochu zapůjčil například muzeu na výstavu, jistě by se našli i tací, kteří by se na takové prázdné místo uvnitř výstavního sálu zašli podívat.

Moderní doba zkrátka přeje bizarnostem, kterou rozhodně Garauova neviditelná socha je. I tak se ale jejím vlastnictvím může pyšnit pouze jeden člověk na světě. Její krásu ale nikdo nikdy neocení.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz