Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jak to bylo s rozhovorem Jaroslava Duška? Jen mediální trik, jak získat sledovanost a vydělat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ben Skála / Wikipedia Commons / CC BY-SA 2.5

Před nedávnem byl na webu uveřejněn rozhovor Čestmíra Strakatého s Jaroslavem Duškem, který pobláznil Česko. Všechno ale bylo jinak, než se může na první pohled zdát. Může za to šikovný sestřih autorů pořadu, který jim zahrál eso do karet

Článek

Úroveň rozhovorů Čestmíra Strakatého s jeho hosty v tomto článku hodnotit nechceme. Chceme se zaměřit na jeden konkrétní, kdy byl hostem tohoto pořadu herec Jaroslav Dušek. Výňatky z tohoto rozhovoru doslova rozbouřily Česko. Postavili proti sobě ty, kteří pana Duška obhajují, a ty, kteří ho odsuzují.

Noviny a webové články byly plné vět Jaroslava Duška, ve kterých měl zjednodušeně řečeno prohlašovat, že za rakovinu a následnou smrt na ni si lidé můžou sami. Že taková nemoc je vlastně jejich volbou. Všechny diskuze začaly řešit, jak mohl něco takového takto uznávaný český herec vůbec vypustit z úst. Ti, co slyšeli celý rozhovor, se pana Duška zastávali, protože znali celý kontext a věděli, v jakém smyslu herec svá možná trochu nevhodně zvolená slova použil. Jenže takový rozhovor nemohli vidět všichni.

Celý rozhovor totiž trvá 74 minut a je dostupný pouze na stránce autorských rozhovorů Čestmíra Strakatého za měsíční předplatné. Například na youtube byla umístěna pouze sestříhaná verze trvající necelých 30 minut. Z čeho ale pramení všechny negativa směřovaná proti Jaroslavu Duškovi? Čestmír Strakatý umístil na svém twitterovém účtu zhruba minutové video, šikovně sestříhané tak, že kladlo panu Duškovi do úst slova se smyslem, v kterém je nikdy neřekl, respektive zcela vytržená z kontextu, ve kterém byla zmíněna. A právě toto video vyvolalo davovou hysterii, chytli se ho autoři mnoha článků brojících proti panu Duškovi.

Upřímně musím konstatovat, že takto se slušná novinařina nedělá. Pan Dušek se v rozhovoru, v youtubové verzi je to přibližně 28. minuta, vyjadřuje k tomu, že nemá rád, když někde něco řekne a ono se to pak sestříhá tak, že on z toho vyjde jako osel. Doslova zmiňuje, že některé věty se hodí, jiné jsou vystřiženy. Výsledné vyznění tak může být zcela jiné, než jaké mluvící osoba zamýšlela. Čestmír Strakatý se s v interakci s Jaroslavem Duškem podivuje, že se něco takového může stát.

Těžko říci, možná to pro Čestmíra Strakatého byl dobrý návod přímo z pera Jaroslava Duška, ale udělal přesně to, co pan Dušek v rozhovoru zmiňoval, že nesnáší, ale že se to děje. Záměrně zmanipuloval smysl rozhovoru a význam slov herce v minutové ukázce, o které věděl, že přiláká tisícovky a tisícovky zvědavců, kteří budou chtít zjistit, jak to pan Dušek vlastně myslel.

Jenže ne každému se bude chtít platit měsíční předplatné za autorské rozhovory Čestmíra Strakatého, a tak se pravý smysl Duškových slov ztratí v meziprostoru. Dementovat je budou pouze Duškovi příznivci. Hercovi odpůrci nebudou chtít vidět ani o vteřinu víc a budou Jaroslava Duška za jeho slova veřejně ponižovat a pranýřovat.

Ne všechno co nevinně začíná, taky nevinně končí. Pan Dušek už se zase nějakou chvíli v žádném rozhovoru neukáže a jistě si drbe hlavu, že na takový rozhovor kývl. Pokud ještě existuje slušná novinařina, myslím, že by to měl být právě Čestmír Strakatý, který by se měl k celému incidentu vyjádřit, upravit či smazat zavádějící video a dementovat všechny dezinformace, které tímto nešťastným postupem mohly vzniknout.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz