Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Jako z Hitchcockova hororu: Chorvatský Split je plný agresivní vran

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Sebaso / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Vrána šedá

Chorvatsko je nádhernou zemí a častým cílem českých dovolenkářů. Jenže taková dovolená nemusí vždy proběhnout úplně v klidu. Takový agresivní pták dokáže dovolenou pěkně znepříjemnit.

Článek

Alfred Hitchcock je klasikem mezi tvůrci hororů. Jeho horor o útočících ptácích dokáže děsit i desítky let po jeho vzniku. Jenže co když se děj filmu začne tak trochu dít i ve skutečnosti? To nyní zažívají v Chorvatském Splitu a nejsou z toho nadšení ani obyvatelé města, ani turisté.

Nádherné historické město leží přímo u moře, a tak bývá vhodnou destinací pro ty, kteří chtějí skloubit koupání i s poznáváním památek. Část tohoto města ale nyní obsadily vrány. Už samotný fakt, že se městem ozývá hlasité krákání, může dojem z dovolené tak trochu pokazit. Jenže to není jen krákání, co obyvatele i turisty děsí. Vrány totiž začínají útočit i na lidi.

Nejhůře je na tom čtvrť Sučidar. Tam už lidé ani nevycházejí z domu, pokud k tomu nemají pádný důvod. Útoků od vran šedých totiž přibývá. Není to ale nic nového. Vrány tam lidi obtěžovaly už během loňského léta, letos jsou ale ještě agresivnější a útoků na lidi stále přibývá. Za všechno podle dostupných informací mohou odpadky. Vrána je totiž všežravec, mezí její potravu tak může zařadit i zbytky potravin, které končí v kontejnerech. Tam, kde se kumuluje mnoho odpadu, tam má vrána ideální podmínky k životu. A tyto vrány odmítají opustit čtvrť, kde se jim tak dobře žije.

Lidem při útocích nepomáhá ani to, když si vran nevšímají, ani když se po nich oženou. Naštěstí se jedná jen o nálety, nejčastěji na hlavu. Nikdo při těchto útocích nebyl zraněn natolik, aby potřeboval jakékoliv ošetření. Celá věc se ale v současné době zdá jako neřešitelný problém, o kterém vědí už i v chorvatském hlavním městě, a snaží se s tím něco dělat. Turisté ale odjíždějí ze svých dovolených zklamaní a často i vyděšení.

Vrána šedá není typickým představitelem vrány, se kterým se můžeme setkat v Česku. My máme zkušenost zejména se zcela černými vranami, které jsou k vidění zejména v období zimních měsíců, s vránou šedou se tu ale můžeme setkat také. Tento útočný druh vrány má po těle pouze černé skvrny, jinak je jejich peří zbarveno šedě. Taková vrána může měřit až půl metru a při rozpětí křídel dokonce i metr. A to už jsou úctyhodné rozměry na ptáka, který se snáší na naši hlavu. V Česku ale zatím nejsou zaznamenávány nálety těchto ptáků na člověka, takže se nemusíme bát podobných nepříjemností, jaké teď zažívají v Chorvatsku.

Chorvatsko je i přesto rájem, kde si můžeme užít krásnou dovolenou. Pro letošní léto ale raději zvolte jinou destinace než Split, nebo se obezřetně vyhýbejte této zamořené čtvrti. Není to sice čtvrť ležící přímo u moře, nachází se ale takřka uprostřed celého Splitu.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz