Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jamie Dornan z Padesáti odstínů šedi: Jeden z nejžádanějších modelů na světě focení nenáviděl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: katmtan / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Jamie Dornan s fanynkou

Jméno Jamieho Dornana zná dnes mnoho žen i v Česku, a to díky jeho nezapomenutelnému ztvárnění Christiana Greye v Padesáti odstínech šedi. Tento dnes úspěšný herec ale začínal jako model. Svou práci ale nenáviděl.

Článek

Jamie Dornan je Brit narozený v Severním Irsku v roce 1982 do rodiny gynekologa a porodníka. Už v mládí se zajímal především o sport, hrál zejména rugby, a dramatické umění. Studia na univerzitě brzy zanechal, aby si mohl splnit svůj sen. Odjel do Londýna, kde se z něj stal celosvětově žádaný model.

Stal se tváří mnoha úspěšných značek, mezi které patří například Calvin Klein, Dior nebo Armani. Po finanční stránce si Dornan opravdu nemohl na nic stěžovat, přesto mu na této práci vadilo podstatná věc. Nesnášel totiž focení. Přestože často pózoval pouze ve spodním prádle, kdy předváděl značkové spodní prádlo, nejvíce ho na tom odrazovalo to, že nemohl ukázat, co v něm skutečně je. Agentury a fotografové ho fotili jen proto, jak vypadal. Bylo jim jedno, co je za člověka.

A tak se rozhodl, že se bude věnovat herectví, kde může ukázat, že nemá pouze hezkou tvář a vypracované tělo. Dostával ale jen malé filmové role nebo vedlejší role v seriálech. Změna nastala až v roce 2013, kdy si zahrál po boku Gillian Anderson, kterou zná mnoho diváků jako agentu Scullyovou z kultovního seriálu Akta X. Společně si zahráli v pětidílném seriálu The Fall. Ona hrála vyšetřovatelku a on sériového vraha. Po tomto seriálu se kolem Jamieho Dornana strhlo opravdové šílenství. Seriál byl natolik úspěšný, že byla následně natočena druhá a třetí řada. A právě v této době dostal Dornan nabídku na svou životní roli.

Měl ztvárnil hlavní roli Christiana Greye ve filmové adaptaci světového bestselleru. Přesto, že šlo erotický thriller, Dornan nabídku přijal. Christiana Greye pak ztvárnil ve všech pokračováních tohoto filmu. Jeho herecké umění je možné sledovat i v úspěšném válečném snímku Anthropoid z roku 2016 v české koprodukci.

Přestože je stále velmi obsazovaným filmovým hercem, snímky, ve kterých si zahrál, nemají příliš dobré hodnocení. Jeho výkony jsou však hodnoceny veskrze kladně. Nejnovějším filmem, ve kterém si Dornan zahrál, jsou Přízraky v Benátkách, kde se jeho postava dostává do kontaktu se slavným detektivem Herculem Poirotem.

Jamie Dornan už v době, kdy se živil jako model, chodil se známou britskou herečkou Keirou Knightley. Jejich vztah ale vydržel pouze dva roky. Rodinné štěstí našel až v roce 2013. Jeho vyvolenou se stala britský herečka a zpěvačka Amelie Warner. Mají spolu tři dcery.

V roce 2022 uvedl Dornan na trh vlastní značku oblečení, která sklízí pozitivní ohlasy. Tentokrát už se ale nepasoval do role modela, který by byl tváří své vlastní značky. Vzhledem k tomu, že focení vždy nenáviděl, vybral si raději současné profesionály z oboru.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz