Hlavní obsah
Umění a zábava

Jan Kraus se stále dokola opakuje, hosty nenechá mluvit a směje se svým vlastním vtipům

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Show Jana Krause / Wikipedia Commons / CC BY 3.0

Show Jana Krause patřila dříve k velmi oblíbeným pořadům. O tom svědčila i její sledovanost. Jenže poslední roky už Jan Kraus nemá čím překvapit. Mluví spíš on než jeho hosté.

Článek

Jan Kraus vystoupil poprvé se svojí talkshow Uvolněte se, prosím na České televizi téměř před dvaceti lety. A tento pořad se těšil velmi vysoké sledovanosti a oblibě u televizních diváků. Po letech se pak pořad pod názvem Show Jana Krause přesunul na obrazovky televize Prima. Ani tam ho ale diváci neopustili. Jenže týden co týden si Jan Kraus zve minimálně tři hosty. Dříve nebylo o zajímavé rozhovory nouze, s přibývajícími epizodami se ale hosté často opakují.

Jan Kraus uměl dříve upoutat, hosty respektoval a docházelo mezi nimi k dialogu. Jak ale moderátor stárne a dílů přibývá, ztratil Jan Kraus už veškerý respekt. Hosty často nenechá ani domluvit, což je v takovém pořadu, který se má točit hlavně kolem hostů, vrchol nezdvořilosti. Když jim Kraus skáče do řeči, často to bývají impertinentní narážky a nevhodné komentáře, které by si moderátor jeho kvalit mohl odpustit. Mnohdy hosty i úplně přeruší a vypráví historky a příhody z jeho života, které ale v případě dialogu s hostem nemají od moderátora žádné opodstatnění. Je to vrchol neslušnosti a disrespektu k hostovi.

Moderátor pořadu také rád vypráví vtipy, kterým se pak nejvíce směje právě on sám. To jen dokazuje, jak za roky moderování stouplo jeho ego a jak sebestředně jeho vystupování působí. Žádný jiný moderátor na žádné české televizní stanici by si takové chování nemohl dovolit. Na mnoha hostech je vidět, že se jim takové chování nelíbí a že neodejdou uprostřed rozhovoru jen z respektu k divákům, i když na to někteří z nich pomyšlení určitě měli. Brzy bychom se ale mohli dočkat toho, že zajímaví hosté do Show Jana Krause nebudou chtít chodit a pořad se tak stane ještě nudnějším.

Dost často Jan Kraus z hostů páčí odpovědi na velmi intimní otázky, na které se jim zkrátka odpovídat nechce. Moderátor je ale mnohdy tak neodbytný, že si s ním hosté nevědí rady. Nedá se mu vysvětlit, že se dotkl tématu, o kterém mluvit nechtějí, a stále tne do těch nejbolestivějších míst. Dokáže u toho vydržet klidně i několik minut. Takové chování ale hostům určitě příjemné není a je za hranicí dobrých mravů. Má to být talkshow, nikoli útok bulvárního reportéra.

Co kvalitě pořadu také určitě nepřidá, jsou na diváky cílené reklamy, jejichž protagonistou je právě moderátor. Ten s oblibou zmiňuje, kdo ho obléká, hostům pak nalévá vodu z malých pet lahví nejmenované značky, která je však v pořadu dobře viditelná.

Pořad Show Jana Krause už zkrátka není to, co býval. Na vině je mnoho faktorů, avšak největší podíl na tom nese právě moderátor. Jan Kraus se tak zařadil mezi umělce, kteří se nedrží starého českého, že v nejlepším se má přestat. Moderátorovi je přeci jen 70 let, a tak by si již místo moderování mohl užívat zaslouženého důchodu a talkshow tohoto typu přenechat mladším.

Zpracováno na základě:

a na základě vlastního názoru ze sledování pořadu Show Jana Krause

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz