Hlavní obsah
Zdraví

Jeden den v týdnu bez jídla? Zázrak pro vaše zdraví, který vás zbaví mnoha neduhů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay / Creative Commons / pexels.com

O půstu se toho namluví hodně. Někdo ho drží pravidelně, pro někoho je ale taková představa nemyslitelná. Když budete ale držet půst jeden den v týdnu, je prokázáno, že to bude mít blahodárné účinky na vaše zdraví.

Článek

Celý den bez jídla? Pro mnoho z nás něco nepředstavitelného. V takový den totiž můžeme pít pouze čistou vodu, někdo se přiklání i k variantě horkého čaje, který naše tělo prohřeje. Takový jednodenní půst vždy v předem daný den v týdnů má ale zásadní dopad na naše zdraví. Když do těla po dobu 24 hodin nepřichází žádná potrava, dochází k samovolné regeneraci. Trávicí systém si odpočine a pročistí se nám orgány.

Člověk se domnívá, že pokud nebude celý den nic jíst, nebude mít žádnou energii, bude pociťovat zvýšenou únavu. Máme zkrátka zafixovanou představu, že takový den si nemůžeme užít. Jenže při každodenní konzumaci potravin se v našem těle hromadí toxiny, které nejsou pro zdraví člověka to pravé. Tělo je samozřejmě postupem času vyloučí, ale vzhledem k dalšímu příjmu potravy na to nemá dostatečný prostor. Při jednodenním půstu tak tělu poskytneme dostatek času, aby nás zbavil všech nezdravých látek, což následně vede jak k větší duševní pohodě, tak k větší fyzické síle.

Pokud s půstem teprve začínáme a nejsme v tom zběhlí, měli bychom k této proceduře přistupovat s největší opatrností. Zásadní je zvolit si ten správný den. Nemělo by to tedy být v pracovní den, kdy se až příliš stresujeme, ani v den, kdy nás čeká náročná fyzická aktivita. Ta by totiž mohla zvyšovat naši chuť k jídlu. Toho všeho bychom se v den půstu ale měli vyvarovat. Obvykle se tak volí některý z víkendových dnů.

Důležitá je v tento den konzumace vody. Hned po probuzení bychom měli začít tím, že vypijeme alespoň dvě sklenice, což naše tělo připraví na jednodenní půst. Dále pak můžeme vodu konzumovat, kdykoli pocítíme žízeň. Celkovému množství vypité vody se meze nekladou. Ale co když místo žízně dostaneme hlad? I s tím by nám měla pomoci právě voda. Ta by nám v dostatečném množství měla hlad zahnat. I tak se ale mohou objevit pocity, které nám nebudou zrovna příjemné, a proto je třeba během tohoto dne dostatečně odpočívat. Mezi takové příznaky běžně patří různé slabosti či závratě.

Abychom postní den správně ukončili, musíme dodržet zásadní pravidlo. V žádném případě to nemůže fungovat tak, že po 24 hodinách bez jídla si dáme plný talíř nejrůznějších dobrot a spořádáme je na posezení. Tělo je teď ve stavu odpočinku a nemůžeme ho takto vylekat. Je třeba začít s něčím malým. Doporučuje se ovoce, zelenina či ovocné šťávy a zeleninové pokrmy. Standardní stravu bychom měli konzumovat až následující den.

Přestože je jednodenní půst obecně prospěšný pro zdraví, nejsou k němu všichni způsobilí. V každém případě by se mu měli vyhnout těhotné ženy, děti i senioři, stejně tak i osoby, které trpí na nízký tlak, či se zotavují po nějaké nemoci. Nedoporučuje se lidem, kteří trpí psychickými problémy a depresemi.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz