Hlavní obsah
Věda

Jeptišky nalezly místo, kde údajně vyrůstal Ježíš Kristus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jade / Creative Commons / Pexels.com

Pro některé z nás jsou písma prezentovaná v Bibli pouhými smyšlenými příběhy, které byly sepsány před tisíci lety. Pro křesťany jde o životní styl který ovlivnil miliardy lidských životů v průběhu posledních dvou tisíc let.

Článek

Díky Bibli dnes již víme, že se Ježíš narodil v Betlémě, ale na jakém konkrétním místě vyrůstal, bylo donedávna pouze předmětem sporů. I díky tomu patří dějiny z biblických dob mezi ty vůbec nejzajímavější.

Za léta, která uplynula od dob narození Ježíše, se naše planeta výrazně přeměnila. Je tedy nesmírně obtížné najít místa, která jsou stará 2 000 let. Většina z nich neobstála ve zkoušce času a zřítila se, avšak jsou tu naštěstí i taková, která vydržela a stojí pevně, pohřbená v hlíně, čekají, až budou odhalena. Jedno takové objevil i archeolog z univerzity v anglickém Readingu, Ken Dark. Ten tvrdí, že právě ono místo je domem, ve kterém vyrůstal samotný Ježíš, jak popisuje ve své knize: Sestry z nazaretského kláštera.

Zajímavé na tom celém je právě to, že samotný dům byl objeven již před více než jedním a půl stoletím. Konkrétně tomu bylo roku 1881, kdy se skupina jeptišek rozhodla vybudovat řádový klášter. Když budovaly základy, omylem narazily na starověké obydlí, aniž by vůbec tušily, jaký nález právě objevily. Přestože jeptišky neměly téměř žádné archeologické znalosti, odvedly dobrou práci při odkrývání daného místa.

Foto: Andreas F. Borchert / Wikipedia Commons / CC BY-SA4

Adomnán

Až do poloviny 20. století toto místo leželo ladem, než se ho vydal prozkoumat jezuitský kněz při hledání Ježíšova domova. Poznámky, které si tento kněz dělal, byly naprosto zásadní pro objevy K. Darka. Ten zjistil, že v prvním století po Ježíšově smrti bylo toto obydlí přeměněno na několik dalších účelových staveb. Nejprve sloužilo jako lom a posléze jako hrobka. Dále se předpokládá, že v průběhu čtvrtého století zde byl vybudován jeskynní kostel, a to na základě dopisů, které psala poutnice Egeria v osmdesátých letech 4. století při svém putování do Svaté země. V knize ze sedmého století De Locis Sanctis ( O posvátných místech) od spisovatele Adomnána víme, že nad tímto místem byl vybudován byzantský kostel, který na místě stál až do 13. století, než byl zničen požárem. Stál v centru Nazareta pouhých 100 metrů od baziliky Zvěstování Panny Marie. Věří se, že právě tento byzantský kostel, který byl považován za ztracený, byl vybudován na místě, kde byl Ježíš vzkříšen.

Foto: Larry Koester / Wikipedia Commons / CC BY-SA2

bazilika Zvěstování

Jak napsal archeolog Ken Dark: Byl to dům, kde Ježíš vyrostl? Z archeologických důvodů to nelze říci, na druhou stranu neexistuje žádný dobrý archeologický důvod, proč by taková identifikace měla být vyloučena. Jestli se tedy skutečně jedná o místo, kde měl Josef s Marií dům, ve kterém společně vychovávali mladého Ježíše, nelze s naprostou jistotou říci, přestože tomu okolnosti do velké míry nasvědčují.

Zpracováno na základě článku: kostel Sester z Nazarethu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz