Hlavní obsah
Lidé a společnost

Josef Alois Náhlovský: Dva roky od smrti legendárního baviče a posledního Krušnohorce

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pavel Danilyuk / Creative Commons / pexels.com

Josef Alois Náhlovský měl velký dar. Dokázal rozesmát stovky lidí v divadelním hledišti, i statisíce diváků u televizních obrazovek. Už je to dva roky, co z tohoto světa odešel, jeho scénky nás ale dokážou rozesmát i dnes.

Článek

Josef Náhlovský se narodil v roce 1949 v Lomu u Mostu a jeho vysněným povoláním byla učitelská profese. Vystudoval tak pedagogickou fakultu ústecké univerzity a učitelství se několik let věnoval. Jeho aprobací byla čeština a dějepis.

Brzy v sobě ale našel velký talent. Dokázal totiž lidi rozesmát. A tak se vrhl na dráhu profesionálního baviče a komika. Než se proslavil po celé republice, byl spolu s Petrem Novotným konferenciérem hudební skupiny Fešáci. Později vystupoval často v Novotného pořadech, jeho jevištními partnery byli Josef Mladý a Karel Šíp.

Josef Alois Náhlovský byl ale také známý jako spisovatel. Napsal hned několik knih, uspěla především ta, která pojednávala o Krušnohorcích. Náhlovský totiž vytvořil tento fiktivní národ a rád vyprávěl příběhy z historie Krušnohorců. Sám sebe označoval jako posledního žijícího Krušnohorce. Když pak měl dostatek materiálu, vydal všechny své smyšlené poznatky o tomto starém národu do nejúspěšnějšího díla své spisovatelské dráhy Krušnohorská kronika.

Jeho výstupy s krušnohorskými historkami jsou dodnes oblíbenými humornými scénkami. Oblibě se ale také těší jeho humoristické pohádky. Mezi ty nejznámější patří například Princezna s červeným beďarem na čele, O perníkové chaloupce nebo O popelce. Náhlovský byl mistr slova a své příběhy měl vždy do detailu propracované. Nebylo to ale jen o slovech. Součástí jeho vystoupení byl i osobitý projev. Bavič mnohdy nemusel ani promluvit a celý sál už se doslova válel smíchy.

Náhlovský si často stěžoval na své zdraví, většinou to ale mělo humorný podtón. Nikdo tak nevěděl, jak na tom zdravotně je. Svého vystupování, které miloval, se za žádnou nechtěl vzdát. Miloval ten pocit, když mohl stát na jevišti, a ještě více miloval, když se diváci smáli jeho vtipům. Zdravotní neduhy, které prakticky neřešil, se pak ale začaly podepisovat na jeho váze. Od roku 2021 začal Náhlovský zničehonic hubnout. Vystupoval ale dál. Na rok 2022 si naplánoval s Karlem Šípem velké turné, kdy spolu měli během pěti měsíců objet 21 českých měst. Jenže dorazili pouze do šesti z nich.

U Náhlovského se projevilo celkové selhání organismu, které vedlo až k jeho smrti. Podle některých zdrojů měl Náhlovský podstoupit operaci, do které se mu příliš nechtělo, a tak ji neustále odkládal. Jeho zdravotní stav se pak ale zhoršoval i nadále. Když usoudil, že už mu nic jiného nezbývá, s operací souhlasil. Jenže po operaci už se neprobudil. Lékaři ho uvedli do umělého spánku, ve kterém bavič zůstal zhruba po dobu jednoho měsíce. Pak si pro něj přišla smrt.

7. dubna 2022 tak navždy odešel bavič, který v Česku neměl konkurenci. Jeho černý humor tu však s námi zůstává i nadále jako odkaz a památka na tohoto jedinečného komika.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz