Hlavní obsah
Lidé a společnost

Josef Hlinomaz: Svérázný herec, který miloval ženy, si k sobě nastěhoval milenku i s jejím manželem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: matthiaszomer / Creative Commons / Pexels.com

ilustrační foto

Nezapomenutelný herec malých rolí, který se navždy vryl do paměti diváků, byl svérázný rebel, který miloval večírky, alkohol, ale především ženy. Jeho životní styl se mu ale bohužel stal osudným.

Článek

Hlinomaz pocházel z početné rodiny. Byl totiž nejmladším narozeným ze čtyřech sourozenců. Všichni jeho sourozenci ale pocházeli z předešlého manželství, a tak měli s hercem společného pouze otce. Svoje mládí prožil v Příbrami, kam se s rodinou přestěhoval. Tomu, že se jeho život bude ubírat do uměleckých sfér, napovídalo i to, v jakém prostředí vyrůstal. Jeho otec byl na Příbramsku známou a uznávanou persónou. Byl řídícím učitelem ve škole, ale také jakožto milovník hudby založil hudební školu. Coby nadaný houslista vystupoval s příbramskou filharmonií, kde plnil funkci předsedy. Oproti němu byl Josef Hlinomaz rebel, což se začalo projevovat už v dospívání. Proto úspěšně absolvoval maturitu na příbramském gymnáziu až na druhý pokus.

Rodiče ale člověk nezapře, a tak po svém otci zdědil umělecké vlohy. Největší talent se u něj projevil jak v herectví, tak ve výtvarnictví. Kromě Pražské konzervatoře vystudoval ještě Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze . Díky jeho vášni ke kreslení a malování se z něj tak stal vystudovaný malíř. Jeho díla jsou vyhledávána po celém světě. Dodnes jsou vystavována v prestižních galeriích a na aukcích se draží za statisíce až miliony korun. Jeho tvorba se dá jasně zařadit do naivního umění. Sám Hlinomaz ale prohlašoval, že se jeho styl vytříbil do stylu úplně nového, který nazýval surneonaivismem.

Většina lidí si ho ale navždy bude pamatovat jako svérázného a uvěřitelného herce. Za svoji kariéru stihl ztvárnit na 140 rolí. I když za celý svůj život nikdy nedostal velkou roli, většina z nich je památná. Obvykle hrál přihlouplé groteskní postavy, dokázal ztvárnit dobráky, ale i záporáky. Jak sám prohlašoval, nejlépe se mu hrály právě role záporných hrdinů, neb u těchto rolí mohl více využít svůj herecký um. Na to, že nedostal nikdy velkou roli, si nestěžoval a vždy odvětil, že se alespoň nemusí učit moc textu.

Z nejznámějších rolí, z nichž si ho diváci mohou pamatovat, jmenujme roli opilce ve filmu Čtyři vraždy stačí, drahoušku. Dále exceloval ve westernové komedii Limonádový Joe aneb Koňská opera, kde ztvárnil požírače houslí, tedy pistolníka Grimpa. V neposlední řadě stojí za zmínku jeho postava souseda Makovce v legendárním seriálu Chalupáři, právě tady se projevilo jeho nadání improvizace ve scénce, kdy hrál loutkové divadlo dětem, při kterém se vyjadřoval hruběji.

Kromě vášně pro hraní a malování měl Josef Hlinomaz slabost i pro řadu neřestí. Miloval bujaré večírky, popíjení alkoholu, kouření, ale hlavně ženy. Za svůj život byl pouze jednou ženatý, ale měl nespočet milenek. Mezi nejznámější z nich bezesporu patřila Helena Růžičková. Seznámili se spolu při natáčení snímku Lidé a psi. Sama Helena kdysi prohlásila, že mezi nimi došlo nejen na techtle, ale i na mechtle. Mezi jeho další eskapády patřilo i to, že si k sobě do domu nastěhoval svou milenku Magdu Kalichovou, a to i s jejím manželem. Právě tito manželé nakonec samotný dům s vybavením i Hlinomazovými obrazy zdědili.

Jak to tak bohužel bývá, bujarý život s sebou nese určitá zdravotní rizika. Ta se bohužel nevyhnula ani Josefu Hlinomazovi. I když na to postavou nevypadal, byl to vášnivý plavec, který miloval vodu a moře. Prvním varováním se mu stala návštěva žofínské plovárny, kde zkolaboval a ošklivě si poranil hlavu. I přes doporučení lékařů, aby ze svého života vyškrtl alespoň kouření, měl Josef Hlinomaz ke svému životnímu stylu svérázný postoj. Lékaři mu nedoporučili ani plánovanou cestu do chorvatského Splitu. Hlinomaz přesto odjel. Bohužel právě tato dovolená se mu stala osudnou. Někteří tvrdí, že dostal infarkt při plavání v moři, jiné teorie hovoří o tom, že si po plavání šel na pokoj vypít svou odpolední kávu, usnul a už se neprobudil.

Svět tak přišel o jednoho velmi talentovaného umělce. Budiž nám připomínkou památná věta Jiřího Kodeta z filmu Pelíšky. Slogan Proletáři všech zemí, vyližte si p*del je odkaz na jeden z obrazů namalovaných štětcem právě Josefa Hlinomaze.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Limonádový Joe

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz