Hlavní obsah
Sport

Josef Šálek: Čech se v 54 letech zapsal do Guinnessovy knihy rekordů. Běžel 21 km bosý ve sněhu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Simon Berger / Creative Commons / pexels.com

Ilustrační foto

Josef Šálek není z těch nejmladších sportovců, avšak dokázal něco neuvěřitelného. Díky němu má Česká republika další zápis v Guinnessově knize rekordů.

Článek

Josef Šálek se narodil v roce 1970 a v den svých padesátých čtvrtých narozenin si letos v únoru splnil svůj sen. V tomto zimním období se totiž pustil do půlmaratonového závodu bez bot. Trať se navíc nacházela v Peci pod Sněžkou, takže po celou dobu běžel Josef po sněhu. Jeho cílem bylo překonat dosavadního rekordmana Wim Hofa, který je známý pro svou otužilost a neuvěřitelné sportovní výkony v trochu netradičních podmínkách.

Wim Hof vytvořil tento světový rekord v roce 2007, kdy zaběhl celý půlmaraton pouze v kraťasech. Tím, že celých 21,1 kilometrů uběhl takto oděn za 2 hodiny 16 minut a 34 sekund, se Wim Hof zapsal do Guinnessovy knihy rekordů. Ten, kdo by ho chtěl překonat, měl jasné dané podmínky. Může běžet oblečen jakkoli, podmínkou však je, aby měl bosé nohy, tedy žádné boty, ponožky, ani cokoli jiného.

Josef Šálek se rozhodl, že zkusí Wim Hofův rekord překonat. Aby ale dokázal, že to zvládne za zcela stejných podmínek, běžel i on pouze v kraťasech. A skutečně se mu to povedlo. Šálek zaběhl náročnou trať o necelou půl hodinu rychleji. Trvalo mu to 1 hodinu 50 minut a 42 vteřin.

Tento rekord ale není prvním, který má Šálek na kontě. Loni se mu povedlo vytvořit světový rekord v planku. Šlo tehdy o to, aby co nejdéle vydržel v takto nazývané pozici, při které se nesmí dotýkat ruce ani nohy, ani na vteřinu nesmí zvednout lokty a jeho tělo musí být stále ve stejné výšce nad podložkou. Za celou dobu mu nesmí klesnout kyčle a nesmí se mu ani provlnit tělo. Josef Šálek vydržel v této pozici nejdéle na celém světě. Jeho rekord činí neuvěřitelných 9 hodin 38 minut a 47 vteřin. Tím překonal dosud úřadující mistra z Austrálie o více než 8 minut.

Mohlo by se zdát, že Josef Šálek je sportovcem od narození, ale to vůbec není pravda. Přiznal totiž, že ještě před 7 lety bylo všechno jinak. Vykouřil i krabičku cigaret denně, holdoval alkoholu a měl značnou nadváhu. Když se ale dostavila vysoká hladina cholesterolu a k tomu se přidaly záchvaty dny, rozhodl se Šálek se svým životem něco dělat. A změna to byla tak razantní, že ho dovedla až k těmto rekordům.

K jeho dalším rekordům, které už ale nenajdeme v Guinnessově knize rekordů, patří například i běh na 10 kilometrů bos po asfaltovém povrchu. To se Josefu Šálkovi podařilo za 41 minut a 6 vteřin už v roce 2021.

Šálek od roku 2017 pravidelně běhá, alkoholu už se ani nedotkne a konzumuje převážně vegetariánské pokrmy. Může být tak motivací pro ty, kteří si nevěří. S lepším a zdravějším životem může člověk začít prakticky kdykoli. Bez ohledu na věk a tělesné proporce. Stačí mít jen odhodlání a jít si za svým cílem.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz