Hlavní obsah
Lidé a společnost

Karel Gott a jeho nemovitosti: Na pozemku v Dominikánské republice je dnes opičí farma

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: David Sedlecký / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Karel Gott byl nejoblíbenějších českým zpěvákem několika posledních dekád. A za takovou dobu vydělal v šoubyznysu slušné jmění. Za vydělané peníze si ale koupil například i pozemek v Dominikánské republice.

Článek

Karel Gott se od roku 1960 pravidelně objevoval na televizních obrazovkách a stal se nejúspěšnějším zpěvákem své doby, který až na výjimky každoročně dominoval anketě popularity Zlatý slavík, později Český slavík, a to až do své smrti v roce 2019. Za téměř 60 let své slávy vydělat v českém šoubyznysu neskutečné jmění. To si sice uměl užívat, ale myslel vždy i na budoucnost, a tak podstatnou část vydělaných peněz investoval.

Jednou takovou investicí byl i pozemek v Dominikánské republice, který si koupil po vzoru tehdejšího hudebního magnáta Františka Janečka. Zpěvák původně pozemek v Karibiku koupit nechtěl, ale nechal se svým přítelem přemluvit. Ten mu radil, že je mnohem výhodnější mít peníze investované v nemovitostech, jejichž cena prakticky neustále roste, než je nechávat ležet v bankách.

Karel Gott plánoval, že si na pozemku postaví vilu, kterou bude používat jako místo k odpočinku a kde bude trávit zasloužené dovolené. Brzy si ale uvědomil, že na odpočinek mu moc času nezbývá. Byl po celý svůj kariérní život pracovně vytížen a kvůli pár týdnům dovolené každý rok nemělo cenu si držet pozemek s vilou ve vzdálené Dominikánské republice.

A tak se v roce 2004 rozhodl, že nemá cenu nezastavěný pozemek nadále držet. Rozhodl se proto pro jeho prodej a dál pro něj jeho karibské dobrodružství skončilo. Gottův bývalý pozemek však dlouho prázdný nezůstal, dnes je na něm opičí farma.

Karel Gott vlastnil ale i mnoho dalších nemovitostí. Patřila mezi ně i vila na Bertramce, kde po dlouhá léta žil i se svou ženou a svými dcerami. Z vily o dispozici 4+1 se ale nedávno vdova po Gottovi odstěhovala. Rozhodla se totiž, že ji promění v muzeum, aby si každý mohl prohlédnout, jak zpěvák za svého života bydlel. Gott totiž v domě na Bertramce strávil téměř 45 let.

Muzeum Karla Gotta se původně mělo otevřít na podzim letošního roku. Práce na přípravě domu se ale protahují, a tak zřejmě nebude otevřeno dříve než v první polovině příštího roku. I tak bude ale jeho návštěva pro fanoušky neskutečným a silných zážitkem.

Gott kdysi ale vlastnil i vilu v Jevanech o rozloze přes 800 metrů čtverečních s ohromným pozemkem, kterou koupil pro své rodiče. Jednalo se o nádhernou secesní vilu z období první republiky. Přestože ji pak po smrti rodičů v roce 1988 prodal, ještě jednou se k němu vrátila. Po revoluci ji koupil zpět. Prodal ji pak definitivně až v roce 2005.

Karel Gott byl vlastníkem mnoha nemovitostí, na které si za svou dlouholetou dřinu našetřil. Byl to člověk, pro kterého byla práce vším. Nedokázal přestat pracovat ani v pozdním věku, když už byl nemocný. Zaslouženého klidu a odpočinku si tak za svého života moc neužil.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz