Hlavní obsah
Názory a úvahy

Karel Gott svou vilu pro příznivce otevřel již za života. Je ale důstojné to dělat po jeho smrti?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Sedlecký / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Českou republikou v posledních týdnech prolétla zpráva, která měla potěšit zejména fanoušky a příznivce Karla Gotta. Budou se totiž moci podívat do vily, kde mistr bydlel po více než půlku svého života.

Článek

Ve vile na Bertramce žil Karel Gott od roku 1974. Je to krásná stavba na konci slepé ulice s unikátním výhledem na Prahu. Možná právě proto ji mistr tak miloval a za posledních 45 let svého života ji neopustil.

Karel Gott miloval své fanoušky, a proto je občas pozval i domů, aby nahlédli do jeho vily na Bertramce a zjistili, jak to u mistra doma vypadá a jak žije. Bylo to jeho rozhodnutí a činil tak pro to, aby své fanoušky potěšil. Nyní se však na otevření chystá vdova po Karlu Gottovi Ivana.

Vila by se měla veřejnosti otevřít v druhé polovině roku 2024 jako muzeum. Je jisté, že zástupy fanoušků Karla Gotta vezmou vilu útokem. Je ale správné zpřístupňovat vilu po zemřelém zpěvákovi veřejnosti? Kdyby mistr žil, tak by svým příznivcům ukázal to, co by chtěl, ale určitá zákoutí by si nechal sám pro sebe. Pokud vdova po Karlu Gottovi zpřístupní veřejnosti i místa intimnějšího rázu, která by mistr jistě nikdy neukázal ani svým fanouškům, pak to bude nedůstojné jeho odkazu.

Zpěvák byl poslední roky svého života velmi nemocný, a tak se jistě muselo jeho nemoci přizpůsobit i bydlení. Nebude až příliš depresivní navštěvovat místa, kde zpěvák trávil své poslední dny? Pro jeho fanoušky, mezi které patří spousta seniorů a pamětníků, to může být velmi psychicky náročná návštěva.

Soukromí je přece jen důležitá věc a i fanoušci velkého zpěváka jistě pochopí, že jejich idol měl místa, kde býval nejraději bez svých věrných příznivců. A tím jistě byla i vila na Bertramce, jeho domov. Mistra si celý národ bude pamatovat takového, jaký byl, a nemusí k tomu viděl i obývací pokoj, kde posedával, nebo ložnici, kde spával.

Ivana Gottová si myslí, že by to ale její zesnulý muž chtěl jinak a že by byl rád, kdyby vila byla zpřístupněna fanouškům. To je samozřejmě její svobodný názor, Karla Gotta určitě znala lépe než kdokoliv z nás a byla s ním až do konce jeho života. A určitě se na vilu mnoho lidí podívat přijde. Ať už ti skalní fanoušci, kteří si chtějí zavzpomínat na jejich celoživotního průvodce, nebo jen ti, kteří sem přijdou ze zvědavosti, aby zjistili, jak si velký Karel Gott žil v přepychu a luxusu. Tak jako tak je to silný zásah do soukromí. A protože mistr už není mezi námi, mělo by právě jeho soukromí navždy zůstat privátní záležitostí.

Karla Gotta si všichni pamatujeme a budeme pamatovat jako velkého mistra s nádherným hlasem, který dokázal svými písněmi bavit a dojímat po dlouhé desítky let a který pro své fanoušky zpíval až do posledního dechu. A tak to má být.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz