Hlavní obsah
Jídlo a pití

Každý druhý potravinářský výrobek je tak průmyslově zpracován, že nám může způsobit řadu nemocí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Isaac Taylor / Creative Commons / pexels.com

Za poslední desítky stoupl počet průmyslově zpracovaných výrobků. Dnes už si takové potraviny kupujeme běžně. Polovina z nich však může být pro náš organismus potenciálně nebezpečná.

Článek

V současnosti je absolutní samozřejmostí, že se potravinářské produkty zpracovávají průmyslově. Lidé si zvykli rychle nakoupit v supermarketu, produkt někdy jen ohřát v mikrovlnné troubě a pak jej zkonzumovat. Jenže každý druhý potravinářský výrobek se dá označit jako ultra zpracovaný. Pod tímto pojmem si můžeme představit produkty a potraviny s vysokým stupněm průmyslového zpracování, které obsahují přidané látky, ochucovadla, zvýrazňovače chuti, aromata i konzervační látky. A to pro náš organismus není nic dobrého.

Takové potraviny najdeme často ve formě polotovarů, hotových jídel připravených ke konzumaci, mražených jídel, limonád či sladkostí. A jak se liší tyto ultra průmyslově zpracované potraviny od těch běžných? Na první pohled ničím. Po přečtení složení už vám to ale bude jasné. Přestože se z nich do těla člověka dostane jen minimum živin a vlákniny, jsou energeticky velmi bohaté. Jejich energetická hodnota se tak dá označit jako prázdné kalorie.

Takové potraviny nám mohou způsobit řadu nepříjemností, někdy jsou i příčinou nemocí, kterých už se po celý život nezbavíme. Nedávno zveřejněná studie poukazuje na to, že tyto potraviny nás ohrožují hned několika desítkami možných zdravotních komplikací. Nejvíce trpí srdce, mohou se z nás stát i cukrovkáři, některé produkty mohou být rakovinotvorné. Zkrátka nám takové potraviny zcela jistě zkracují život. Podle tvrzení těchto odborníků nepoškozují takové potraviny jen konkrétní soustavu lidského těla, ale s největší pravděpodobností mají negativní vliv na všechny tělesné soustavy.

Přestože zaznívá snaha o to, aby lidé konzumovali takových potravin co možná nejméně, jejich produkce neklesá. Ba naopak se tímto způsobem vyrábí stále více potravin. V některých anglosaských zemích tvoří podíl ultra zpracovaných potravin na celkové konzumaci potravin více než polovinu. A to je doslova alarmující číslo.

A na co bychom si tedy měli dát pozor? Které typy potravin patří často do oněch ultra zpracovaných? V první řadě to jsou hotové pokrmy či polotovary, které můžeme koupit v supermarketech. Jmenujme například mražené výrobky typu pizza, zavařené sklenice polévek nebo hotové lasagne. Z rychlého občerstvení sem patří oblíbené hamburgery, nugety, stripsy i hranolky. Slazené nápoje bývají také zpravidla ultra zpracované, stejně jako většina sladkostí. Čokoládové tyčinky, sušenky či gumové sladkosti by tak rozhodně děti konzumovat neměly.

Ultra zpracované potraviny ale najdeme i tam, kde bychom je nehledali. Dnes se totiž tímto procesem vyrábějí i nejrůznější druhy pečiva či uzenin, majonézové omáčky či energetické nápoje. Ultra zpracované potraviny číhají všude kolem nás. A je jen nás, jak moc si toho budeme všímat a jak moc jejich konzumaci omezíme.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz