Hlavní obsah
Cestování

Koupil si celoživotní letenku a už díky tomu ušetřil v přepočtu přes 50 milionů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pascal Borener / Creative Commons / pexels

Slyšeli jste o celoživotní letence? Američan Tom Stuker ano. Koupil si ji totiž před více než 30 lety a od té doby nalétal miliony kilometrů. Cena celoživotní letenky se mu již vrátila a ještě desítky milionů ušetřil.

Článek

Tom Stuker využil příležitosti a v roce 1990 si zakoupil celoživotní letenku za tehdy astronomických 290 tisíc dolarů. Při aktuálním kurzu koruny vůči dolaru by to bylo téměř 6,5 milionu českých korun. V té době byl ale dolar daleko silnější měnou. My Češi bychom tak v té době za tuto letenku zaplatili ještě mnohem vyšší sumu.

Američanovi bylo v té době pouhých 36 let, takže měl v plánu nalétat ještě spoustu kilometrů. Letos oslavil Tom Stuker své 69. narozeniny a na svou celoživotní letenku tak létá již úctyhodných 33 let. Za tu dobu nalétal neuvěřitelných 37 milionů kilometrů. Britský deník The Guardian uvádí pro srovnání počet kilometrů, které musel uletět Neil Armstrong se svým týmem, když s Apollem 11 zdolávali Měsíc. Byl to pouhých 1,5 milionu kilometrů. Tom Stuker je tedy v létání předčil o více než dvacetinásobně.

Jeho celoživotní letenka zakoupená u United Airlines se mu tak rozhodně vyplatila. S rozvojem letecké dopravy létá Tom Stuker stále častěji. Počet kilometrů, které za každý rok uletí, má stupňující se tendenci. Nezastavila ho ani omezení v době covidové pandemie.

Společnost Simple Flying, která se prezentuje jako nezávislý letecký zpravodaj a informátor, uvádí, že Američan tráví každý rok ve vzduchu v průměru 200 až 250 dnů. Za nejúspěšnější rok pak Tom Stuker považuje rok 2019, kdy se mu podařilo uskutečnit 373 letů a za jediný rok tak uletěl skoro 2,5 milionu kilometrů.

Kdyby si musel letenky na jednotlivé lety kupovat, utratil by nejen celou částku, kterou za celoživotní letenku zaplatil, ale cesty by ho stály více než dalších 50 milionů korun. Dá se tedy říci, že celá částka nad hodnotu ceny celoživotní letenky je jeho úsporou z chytrého nákupu.

Obvinění ze znečišťování životního prostředí uhlíkovou stopou odmítá. Tvrdí, že letadlo by letělo, ať by v něm seděl, či nikoli. Daleko horší jsou prý lety soukromými letadly, které by životní prostředí poškozovat nemusely, pokud by ti, kdo takto létají, létali komerčními lety stejně jako on.

V rozhovoru uvádí, že na palubě letadla zažil ale i chmurné okamžiky. Za 33 let svého létání byl svědkem smrti čtyř pasažérů, které na palubě letadla postihl infarkt. Nebere to ale jako něco, co by ho od létání odradilo. Dle jeho slov se takové věci prostě stávají.

United Airlines mu pravidelně blahopřeje ke zdolaným kilometrům a dokonce po něm tato společnost pojmenovala jeden z Boeingů 777. Člověk, který nalétal letadlem nejvíce kilometrů v historii, tak bude své jméno a svůj příběh připomínat i dalším cestujícím.

Tom Stuker hodlá cestovat i nadále, dokud mu to zdraví dovolí. Bez nadsázky tedy můžeme říci, že má před sebou ještě hodně milionů kilometrů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
United Airlines

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz