Hlavní obsah
Lidé a společnost

Krutý osud Lenky Kořínkové: Umývala v Austrálii toalety, svůj žal utápěla v alkoholu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Engin Akyurt / Creative Commons / pexels.com

Ilustrační foto

Lenka Kořínková byla ve své době poměrně často obsazovanou herečkou a mohla mít před sebou velkou budoucnost. Rozhodla se ale odjet do Austrálie a tím se jí doslova změnil celý život. A pak už to šlo jen dolů.

Článek

Lenka Kořínková se narodila v březnu 1956 v Opavě. Pocházela z umělecké rodiny a k uměleckému řemeslu tíhla i ona sama. První filmovou roli dostala už ve svých šestnácti letech, proslavila se ale až o dva roky později díky filmu Holky z porcelánu, kde si zahrála po boku hereckých hvězd včetně Dagmar Veškrnové, dnes Havlové.

Vystudovala pražskou konzervatoř a začala vystupovat jako zpěvačka v pražských divadlech. Mezi nimi bylo i legendární divadlo Semafor. Stále se však věnovala herectví a čekala na svou vysněnou roli. Nabídek dostávala dost, mnoho z nich i přijala, ale stále to nebylo to, co by si přála. Kvůli jejímu vzhledu a postavě jí režiséři nabízeli většinou role mladých naivních dívek, s čímž se Kořínková příliš neztotožňovala. Svého velkého snu se nedočkala.

Nespokojenost ji nakonec přesvědčila a spolu se svým tehdejším manželem Karlem Klusákem emigrovala v roce 1981 do Austrálie. Jejím snem bylo, že se tam bude živit jako zpěvačka. Ale ani to jí tak úplně nevyšlo. Ke zpívání se dostala nanejvýš v barech, k tomu myla toalety a nakonec skončila jako pokladní v supermarketu. Tuto práci dělala mnoho let, než se po revoluci rozhodla vrátit do Česka.

Návrat do Československa se ale lišil od toho, jaký si Kořínková plánovala. Nabídky se nehrnuly ani tady a její manžel chtěl brzy zpátky do Austrálie. Všechno to vyvrcholilo v bouřlivý rozvod. Byla sama a bez práce. Brzy se dostavily první deprese, které ji dohnaly až k alkoholu. Na veřejnost se v té době dostala i fotografie zachycující Kořínkovou opilou ve škarpě. V té době žila po nějakou dobu i jako bezdomovkyně. Nakonec skončila na psychiatrii a jeden čas dokonce hrozilo, že bude zbavena svéprávnosti.

Když podstoupila léčení, vypadalo to, že se jí blízká na lepší časy. Seznámila se s fotografem Davidem Holasem, do kterého se brzy zamilovala. Následovala svatba. Od té doby měla Kořínková ve svém jméně přízvisko Holas, vystupovala tedy jako Lenka Holas Kořínková.

Manželství vypadalo zprvu šťastně, pár hodně cestoval, jenže pak se začalo mluvit o tom, že je Kořínkové manžel nevěrný. Pár začal žít odděleně a v roce 2004 byl hereččin největší démon zpět. Ze zoufalství znovu sáhla po alkoholu. Jenže i tentokrát jej dokázala Kořínková přemoci.

Dnes ji více než jako herečku či zpěvačku známe jako autorku knih o dietách, propagátorku dělené stravy. K tomu ještě vyučuje angličtinu. S manželem Davidem Holasem se v roce 2012 definitivně rozvedla. Vše nasvědčuje tomu, že Kořínková dokázala své psychické problémy a závislost na alkoholu přemoci jednou pro vždy. V roce 2022 ji televizní diváci mohli vidět v kulinářském pořadu televize Prima Prostřeno.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Lenka Kořínková

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz