Hlavní obsah
Jídlo a pití

Kurkuminový med je superpotravina, která nemá obdoby. Je levný a snadno dostupný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Marta Branco / Creative Commons / pexels.com

Na světě existuje velké množství superpotravin, které nám pomáhají udržet si naše zdraví. Mnohdy se ale jedná o špatně dostupné nebo drahé suroviny, které si nemůže dovolit každý. Kurkuminový med je ale snadno dostupný, levný a skvěle funguje.

Článek

Kurkumin je bez nadsázky označován jako nejsilnější přírodní antibiotikum s blahodárnými účinky na naše zdraví. Co to ale je a kde ho získáme? Podobnost označení kurkumin s kořením, které známe jako kurkuma, není náhodná. Kurkuma je usušená rostlina, kterou používáme hojně v kuchyni, kdežto kurkumin je extrakt z této rostliny. Najdeme jej i v sušeném koření, ale účinnější je právě jako extrakt z živé rostliny. Je to extrémně bezpečná látka, která neškodí ani ve velkém množství, ba naopak jsou její účinky prospěšnější.

Kurkumin působí na lidské zdraví v mnoha oblastech. Léčí záněty střev, revmatoidní artritidy, záněty oka i infekce v žaludku. Zabraňuje tvorbě žlučových kamenů, snižuje koncentraci krevních tuků, zlepšuje i mozkovou činnost. Velkou roli sehrává i v boji s rakovinou žaludku nebo Alzheimerovou nemocí. Je tedy všestranný a je vhodné jej užívat i jako prevenci.

Konzumovat kurkumin můžeme jako samotný extrakt, kurkuminový čaj, dále pak existuje velké množství tablet či kapslí. Tím nejdostupnějším produktem je však kurkuminový med. Ten můžeme koupit přímo jako hotový výrobek. Má silné účinky, které nám pomůžou v boji s našimi nemocemi. Pokud ale chcete kurkumin používat pouze jako velmi účinnou prevenci, postačí smíchat lžičku medu s kurkumou, kterou má dnes doma skoro každý. Získáte tak zázrak, který ochrání vaše zdraví. Jak na to?

Stačí vhodně namíchat směs těchto dvou surovin. Nejlepším poměrem je 1 lžička kurkumy na 100 g medu. Každý den pak užívejte jednu lžičku takto připraveného domácího léku. Pokud vám v této formě nechutná, rozpusťte ho v čaji nebo v horké vodě. Ale dejte pozor, ať není voda vroucí. Mohli byste všechny účinné látky medu i kurkumy zničit.

Každá lžička kurkumového či kurkuminového medu působí na naše tělo jako silný antioxidant s protizánětlivými a protirakovinými vlastnostmi. Kromě léčení některých nemocí nám tento přípravek pomáhá v prevenci tím, že nám přirozeně čistí tlusté střevo a ledviny, ničí bakterie či plísně. Při dlouhodobém užívání snižuje hladinu cukru v krvi a pomáhá v boji s vysokým tlakem.

Vhodný je kurkumový med i při nachlazení, ke kterému se přidá rýma nebo kašel. V takovém případě je vhodné konzumovat kurkuminový med v malých dávkách několikrát denně. Takto intenzivně je pak doporučeno jej užívat až 7 dní. Příznaky rýmy i kašle se užíváním kurkumového medu výrazně snižují. Působí tedy ještě účinněji než zázvor, který se také při těchto onemocněních hojně využívá.

Že je med přírodní zázrak jsme věděli. Ale věděli jste, že máte v kuchyni ještě větší zázrak, který však nevyužíváte k tomu správnému účelu? Přitom stačí tak málo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz