Hlavní obsah
Umění a zábava

Leoš Mareš a Karel Gott: Megahit, který vznikl spojením dvou existujících písní těchto interpretů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: David Sedlecký / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Spojilo se zdánlivě nespojitelné. Nejoceňovanější český zpěvák Karel Gott a veršující miláček publika Leoš Mareš spojili kdysi dvě své písně. Možná to bylo překvapení, ale ze skladby se stal megahit.

Článek

Karel Gott byl hvězdou české populární hudby, která zářila na scéně téměř 60 let. Za tu dobu vyhrál Gott nespočet titulů Zlatého a České slavíka, obdržel řadu zrcadel TýTý a prodal miliony kusů svých desek. A přestože to již brzy bude pět let, co nás tento skvělý zpěvák opustil, jeho písně žijí dál. Hrají se pravidelně v rádiích a znějí nám v hlavě jako vzpomínky na dobu před mnoha lety.

Leoš Mareš je oproti tomu sice jeden z nejlepších českých moderátorů, přesto se však do povědomí českých diváků dostal jako recitátor svých vlastních básní na hudební podkladu. A i když se jeho projev rozhodně nedá označit jako zpěv, pravidelně vyprodává ty největší haly v České republiky se svými hudebními vystoupeními. A právě tyto dvě legendy českého šoubyznysu spojovala ještě jedna věc. Velké přátelství.

Karel Gott byl pravidelně hostem Leošových koncertů a Leoš zase hostoval na Gottových koncertech. A v roce 2018 se Gott s Marešem dohodli na tom, že nazpívají společnou skladbu. A tak se také skutečně stalo. Nevznikla však zcela nová píseň, autoři spojili dvě již existující písně.

Z Gottova repertoáru byla vybrána jedna z jeho nejoblíbenějších a doslova nestárnoucích melodií, přesto že se tak úplně nejednalo o původní hit, ale o převzatou skladu německé skupiny Alphaville Forever Young. I tak ale česká verze s názvem Být stále mlád patří k tomu nejlepšímu, co kdy Gott vytvořil.

Aby k sobě skladby tematicky ladily, z Leošovy tvorby byla vybrána píseň Už jsem zase starší. S tou Mareš boural české hitparády v roce 2002, kdy skladba vyšla na jeho druhém sólovém album Minuty se vlečou. Výsledná kombinace obou písní, které byly samostatně velkými hity, leckoho překvapila. Byl k ní dokonce natočen videoklip. A ze skladby se brzy stal megahit. Oficiální videoklip uveřejněný na youtubovém profilu vydavatelství Supraphon už shlédlo neuvěřitelných 33 milionů lidí. Kombinace Gottova nádherného hlasu a Marešova originálního talentu na tvorbu rýmů byla zkrátka sázkou na jistotu.

Přestože má videoklip k písni dvě jasně oddělené roviny, z nichž v jedné jsou studiové záběry Leoše Mareše a v té druhé Gott jedoucí autem, vyskytuje se v něm i několik společných scén. V těch nechybí ani Marešův pověstný kožich, který tentokrát neoblékl jen on, ale i sám Karel Gott.

Jedinečné spojení dvou absolutně rozličných interpretů tak zůstává památkou na dobu, kdy byl Karel Gott ještě mezi námi. Díky jeho písním, které jsou doslova nestárnoucí, tu ale s námi alespoň symbolicky zůstává i nadále.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz