Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Lesní duha: Kůra zvláštního druhu eukalyptu vytváří barevnou podívanou, říká se mu duhový strom

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Paxson Woelber / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Blahovičník oloupaný

Duhu už asi každý z nás viděl. Většinou ji ale vídáme na obloze, když prší a zároveň svítí slunce. Je to nádherná podívaná plná barev. Podivnou nádheru nám ale připraví i les plný stromů jednoho z druhů eukalyptu.

Článek

Eukalyptus je rostlina známá po celém světě. Tvoří nezbytnou složku potravy v životě jednoho z nejnádhernějších živočichů. Je jím medvídek koala. Ten konzumuje jedovaté listy eukalyptu a umí je od nebezpečných látek detoxikovat, aby pro něj byly stravitelné. Stejně tak je ale eukalyptus, oficiálním názvem blahovičník, velmi prospěšný pro lidské zdraví. Nejen že pročišťuje dýchací cesty, zmírňuje i stres a snižuje hladinu cukru v krvi. V neposlední řadě pak posiluje lidský imunitní systém.

Přestože je nejrozšířenější v Austrálii, některé druhy můžeme najít i na asijském kontinentu. Setkat se s ním můžeme jak v Indonésii, zejména na Nové Guinei, tak i na dalších asijských ostrovech. Různé druhy blahovičníku dorůstají rozdílných výšek. Může být vysoký jen několik metrů, ale známé jsou i druhy dorůstající se až do sta metrů.

Mezi ty asijské druhy eukalyptu patří jeden tak trochu atypický druh. Říká se mu blahovičník oloupaný. Ten může dorůstat výšky až 70 metrů a je znám hned ze dvou hlavních důvodů. Tím prvním je jeho rychlý růst. Za měsíc totiž dokáže vyrůst i o necelý metr. Trvá mu tak jen něco lehce přes rok než povyroste o neuvěřitelných deset metrů.

Jenže kromě růstu je na něm úžasné i něco jiného. Jsou to jeho barvy, které obdivují nejen hravé děti, ale i dospělí. Pod kůrou má totiž tento typ eukalyptu několik vrstev lýka a každá z těchto vrstev je jinak zbarvená. Strom se pak pravidelně sloupává po tenkých proužcích. Oloupaná kůra s sebou může vzít i některou vrstvu lýka, a tak odhalí dosud neviditelnou barvu tohoto stromu. Když se strom doslova oloupe, vypadá skoro jako nebeská duha. Září totiž v podobných barvách.

Foto: Forest & Kim Starr / Wikipedia Commons / CC BY 3.0

Blahovičník oloupaný září všemi barvami

Na první pohled působí jako strom z pohádky, který snad ani nemůže být skutečný. Abychom ho ale viděli, budeme se muset s největší pravděpodobností vydat do deštných pralesů, tam totiž najdeme takových stromů mnoho. Každý září jinými barvami. A je jich doslova plná Indonésie či Filipíny, narazit na něj ale můžeme i ve Spojených státech amerických. Roste tam na Havaji.

Jenže tam, kde ho mají hodně, už jeho doslova nadpozemskou krásu nevnímají. Je pro ně surovinou jako každý jiný strom. Listy jsou klasicky využívány v lékárnictví, ale z jeho dřeva se vyrábí obyčejný papír nebo jiné dřevěné výrobky. Skvěle se ale hodí na místa, která musela být z nějakého důvodu vykácena. Doslova za pár měsíců totiž dokáže vykácené místo znovu oživit.

Blahovičník neboli eukalyptus je zázrak pro naše zdraví a koaly to dobře vědí. A jeden z jeho druhů nás dokáže svými barvami pohladit po duši.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz