Hlavní obsah
Lidé a společnost

Libuška Šafránková: Velká láska až za hrob s Abrhámem, rakovina i nezapomenutelná Popelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martin Strachoň / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Byla nezapomenutelnou herečkou, kterou máme neodmyslitelně spjatou s nestárnoucí Popelkou. V životě ale takové pohádkové štěstí jako její filmová role neměla. Potýkala se s mnoha ranami osudu, až ji ta poslední přemohla.

Článek

Libuše Šafránková se narodila v Brně v červnu roku 1953. Vystudovala dramatické oddělení na Státní konzervatoři ve svém rodném městě a poté začala působit v pražských divadlech. My si ji ale nejlépe pamatujeme z jejich filmů, kterým svou osobitostí a něžností přinesla zcela jiný rozměr. Nezapomenutelná pohádka Tři oříšky pro Popelku byla jedním z jejich prvních filmů. Hlavní postavu dodnes reprízované pohádky však ztvárnila tak bravurně, že si ji národ ze dne na den doslova zamiloval. A to jí bylo pouhých 20 let.

Pak už to byla dlouhá smršť výborných filmů, kde zanechala nesmazatelnou stopu. Z těch nejznámějších jmenujme především Jak utopit doktora Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách, Princ a večernice, Třetí princ, Vrchní prchni. Slavnosti sněženek, Vesničko má středisková či Obecná škola. Dodnes snad v naší zemi neexistuje nikdo, kdo by ji neznal. Byla to paní herečka, která se každé role zhostila s noblesou a pokorou sobě vlastní.

Už v roce 1976 stvrdila svou velkou lásku s hercem Josefem Abrhámem. Jejich manželství může být pro dnešní svět příkladem. Milovali se do posledního dne svých životů. A to spolu prožili krásných 45 let společného života. Často spolu i hrávali. Někdy dokonce přijímali role pouze v případě, že byly pro oba. Jenže osud si pro tuto oblíbenou herečku přichystal nemilé překvapení. Libuši Šafránkové byl nalezen nádor na plicích, který jí byl v roce 2014 operativně odstraněn. Kvůli onkologické diagnóze pro ni ale covid znamenal konec veřejného života. Spolu se svým manželem se stáhla do ústraní. Nepřijímala nové role, které jí producenti a režiséři nabízeli a věnovala se raději příjemným povinnostem babičky.

Covid mohl mít pro nemocnou Šafránkovou smrtící následky, proto prakticky ona, ani její manžel, nevycházeli z domu. Pak ale Česko zasáhla smutná zpráva. Pohádková Popelka byla v roce 2021 v den svých 68. narozenin hospitalizována ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Tam podstoupila velmi těžkou operaci. Dva dny na to zemřela. V ten den přišla česká kinematografie o jednu z nejvýraznější hereček a její rodina o manželku, matku a babičku.

Josefa Abrháma smrt jeho milované manželky velmi zasáhla. Už před její smrtí na tom Abrhám nebyl dobře. Měl nemocné srdce, ke kterému se přidaly problémy s chůzí a pohybem. V posledních letech jsme jej ve filmu vídali jen sporadicky. Bez své ženy totiž nechtěl hrát. Když pak přišel covid, uzavřel oba manžely mimo objektivy kamer a fotoaparátů. Po smrti Libuše Šafránkové bylo na Josefu Abrhámovi vidět, jak stárne ze dne na den. Zemřel 16. května 2022, tedy necelý rok po smrti své ženy. Bylo mu úctyhodných 82 let. Životní příběh této velké lásky se tak uzavřel.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz