Hlavní obsah
Lidé a společnost

Máj je ostudou Prahy: Láká děti do herny a učí je hazardu. Některé atrakce připomínají automaty

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Naturally

Obchodní centrum Máj už je více než týden otevřeno a láká návštěvníky na řadu zajímavostí. Nejvíce ale dokáže potěšit děti. Dvě patra zábavy totiž doslova uhranou. Jenže je učí hazardu a rodiče si to ani neuvědomují.

Článek

Třetí a čtvrté nadzemní patro obchodního centra Máj, který nedávno prošel rekonstrukcí, je plné zábavy pro děti i dospělé. Jenže tady můžete nechat doslova jmění. Abyste si mohli zahrát jakoukoliv z her, musíte si nakoupit kredity. Nejmenší počet kreditů, který si můžete koupit je 20. Za to zaplatíte 250 Kč. Tyto kredity pak můžete použít na cokoli chcete, v těchto dvou patrech se nachází desítky různých atrakcí. Každá z nich stojí právě určitý počet kreditů.

Například jedno zatočení kolem štěstí stojí 3 kredity. Nejedná se tak o nic levného. Těch 20 základních kreditů za chvíli zmizí a pokud tu s dětmi chcete strávit nějaký čas, může vás to vyjít i na tisíce. Navíc toto kolo štěstí velmi připomíná výherní automaty, které už jsou v Praze zakázané a které dokážou i u dospělých osob vytvořit závislost. Stejně tak může být návyková řada dalších atrakcí, které připomínají hernu pro dospělé. Mají podobný vzhled, stav vašich kreditů či případné výhry je zobrazen stejným způsobem jako na hracích automatech.

V herně Máje totiž nejde o to si za peníze jen zahrát, jde i o to vyhrát. Vsazené kredity sice propadají, ale když budete ve vybrané hře dobří, můžete vyhrát takzvané tickety. Ty můžete po dobu jednoho roku sbírat a následně si za ně vybrat odměnu. Na každou nabízenou odměnu potřebuje řádově několik tisíc ticketů. Nejenže jsou tedy děti vystaveny takzvanému gamblingu, ještě je toto obchodní centrum učí, že čím víc se budou snažit a čím více do toho investují peněz, tím větší úspěchy to přinese. A to je princip klasické herny. Máj zkrátka připomíná dětské kasino.

Mezi další hry, které tu najdete, patří například střelba ze samopalu, lovení plyšových zvířátek z automatu či auta. Ty už jsou principům herny sice vzdálené, opět ale za dobrý výkon můžete získat výherní tickety potřebné pro získání odměny.

Uprostřed obou pater této zejména dětské zábavy se nachází velký bar, ve kterém zřejmě mohou zarelaxovat unavení rodiče. Pro děti to ale opět není příliš vhodné. Pobíhají totiž po celých dvou patrech, aby jim náhodou nějaká hra neutekla. Tím pádem se tak ocitají v neustálé blízkosti baru, nebo sledují popíjející dospělé. Vybudovat bar nabízející i tvrdý alkohol uprostřed této dětské herny určitě nebyl ten nejlepší nápad.

Máj má jako obchodní centrum v Praze dlouholetou tradici. Toto je ale absolutně nevhodné využití, které nemá žádné opodstatnění. Nikdo z nás přeci nechce děti vodit do dětského kasina a učit je hazardu. To je ale právě to jediné, co se tady mohou naučit. Všude to na ně bliká, stojí to peníze a děti musí hrát znovu a znovu, aby měly nárok odměnu. Nová podoba Máje se tak stává ostudou hlavního města.

Zpracováno na základě:

a na základě vlastní návštěvy 3. a 4. nadzemního podlaží (LEVELS) v obchodní centru Máj

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz