Hlavní obsah

Moře hvězd: Na ostrově Vaadhoo se pravidelně v moři rozsvítí tisíce světélek

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Asadphoto / Creative Commons / pexels.com

Maledivy - ilustrační foto

Představte si tu nádhernou podívanou. Když se začne stmívat, začne se moře rozsvěcet. Vypadá to jako tisíce hvězdiček, které osvětlují prostor pod vodou a často i pod mořskou hladinu. Takový zážitek může zažít na Maledivách.

Článek

Maledivy jsou dovolenkovým rájem, kam každoročně míří řada Čechů, kteří si touží svou dovolenou užít v jedinečné exotice. Přestože oficiálně se jedná o Maledivskou republiku, ve skutečnosti jde o soustavu devatenácti malých ostrůvků, které dohromady tvoří jeden z nejmenším států na světě. Pouze některé z těchto atolů jsou osídlené.

Ostrov Vaadhoo je opravdu miniaturní. Na délku měří pouhých 1450 metrů a na šířku pouze 400 metrů. Je tak naprosto unikátní místem, kde si můžeme užít koupání v průzračně čisté vodě. A přestože je ostrov takto malých rozměrů, patří k těm osídleným atolům Malediv.

Stejně jako ostatní ostrovy tohoto souostroví se i Vaadhoo skládá z korálových útesů. Tady ale můžete zažít jedinečnou podívanou, jaká se vám jinde ndnaskytne. Největším lákadlem pro turisty je totiž bioluminiscenční plankton, kterého je doslova plné moře v okolí ostrova. A jak se takový bioluminiscenční plankton projevuje?

Takový plankton v noci svítí. Když se tedy půjdete podívat na pláž, objeví se před vámi tisíce částeček planktonu zářící pod vodou nebo na její hladině modrými až modrozelenými odstíny barev. Jejich jas je velmi silný, a tak dokáže osvětlit jak mořskou hladinu, tak prostor kolem.

Jedinečnost tohoto jevu dala vzniknout zvláštní přezdívce, které zdejší moře kolem ostrova dostalo již před mnoha lety. Říká se mu moře hvězd. Vznášející se drobné kousky planktonu totiž při záři vypadají, jako kdyby se mořem vznášelo tisíce malých hvězdiček, které se místo na obloze ocitly v moři. Plankton ale září i na skalách, které se nalézají při pobřeží a jsou jím porostlé.

Nejsilnější je jejich zář ale přímo na pobřeží. Kousky planktonu vyplavované mořskými vlnami na pláž tak připravují podívanou přímo u našich nohou. Světélky se tak můžeme nejen kochat, můžeme si na ně dokonce sáhnout. Je to jeden z nejkouzelnějších okamžiků, který můžete u moře zažít.

Pokud chcete tento jedinečný úkaz vidět na vlastní oči, musíte se vydat právě na tento ostrov. Je totiž jediným z osídlených maledivských ostrovů, na kterých můžeme moře hvězd spatřit. A právě kvůli tomuto jedinečnému jevu se předpokládá, že cestovní ruch na ostrově bude v následujících letech výrazně sílit. A vzhledem k jeho malé rozloze se na něj jen tak někdo nedostane.

Zajímavým zpestřením pobytu na ostrově Vaadhoo může být i to, že se tu člověk může ubytovat nejen přímo na ostrově, ale i v domcích vystavěných na vysokých kůlech a ležících přímo na moři. Je to zkrátka jedinečný zážitek se vším všudy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Atol
Plankton

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz