Hlavní obsah
Cestování

Motýlí dům na vrcholu lanovky v Karlových Varech vám představí rozmanitost přírody v celé její kráse

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tinthia Clemant / Creative Commons / pexels.com

Motýli jsou nádherná stvoření, stejně jako celý jejich vývoj, kdy se ošklivá housenka změní v larvu, ze které se později vylíhne pestrobarevný tvor, na kterého je v přírodě radost pohledět. V Karlových Varech jimi budete doslova unešeni.

Článek

V Karlových Varech se nachází komplex Diana, jehož součástí je i unikátní Motýlí dům. Označení domu není jen přeneseným významem slova, ale zcela naplňuje jeho významovou podstatu. Jedná se o tropickou zahradu, kde můžeme najít mnoho druhů motýlů ze všech koutů našeho světa.

Je úžasné sledovat celý vývojový cyklus motýlů. V Motýlím domě se seznámíte se všemi jeho fázemi. Uvidíte vajíčka i housenky, kukly i vylíhlé motýly. Sledovat první let právě vylíhnutého motýla je něco úžasného. Je to jako kdyby se krása a rozmanitost přírody otevírala přímo před vámi. Tento unikátní projekt vám představí 20 různých druhů motýlů na více než 400 jednotlivých exemplářích.

Foto: Zett Foto / Creative Commons / pexels.com

V této tropické zahradě najdete motýly z mnoha koutů naší planety. Mají tu motýly z deštných pralesů Jižní Ameriky, z Mexika, z Filipín i z Thajska. Ve sklenících se budete cítit jako v deštném pralese. Toto klima je zde navozeno proto, aby se zde motýlům dobře vegetovalo.

Fotky, které tady s motýly pořídíte, se budou ve vašich albech vyjímat. Nejen že si tu ty krásné tvory můžete fotit bez omezení, navíc je velmi pravděpodobné, že se některý z nich alespoň na pár vteřin posadí na část vašeho těla. Člověk tak musí být trochu opatrnější, aby jim neublížil. Motýli budou létat všude nad vašimi hlavami. Ti největší mají rozpětí křídel až 20 centimetrů. Takové motýly na loukách běžně nepotkáte.

Návštěvu Motýlího domu můžete spojit s prohlídkou krásného lázeňského města, jakým Karlovy Vary určitě jsou. Každoročně se zde koná slavný filmový festival a natáčela se tu například komedie Vrchní, prchni. Za návštěvu určitě stojí kostel svaté Máří Magdaleny nebo pravoslavný kostel svatého Petra a Pavla. Procházka po kolonádách a podél lázeňských historických domů je romantikou sama o sobě. K Motýlímu domu je však zcela jedinečný přístup.

Foto: Jiří Suchomel / Wikipedia Commons / CC BY-SA 2.0

Lanová dráha Diana

Pokud se rozhodnete vydat za motýly, je třeba se dostat k vyhlášenému Grandhotelu Pupp. Hned vedle něj se v Mariánské ulici totiž nachází lanová dráha, která vás k Motýlímu domu vyveze. A jestli si představujete lanovku podobnou té na Petřín, pak se mýlíte. Tahle pochází z počátku 20. století a je dlouhá přes 417 metrů. Za šest minut vás vyveze až do stanice Diana a během této cesty překoná převýšení 167 metrů.

Na vrcholu pak v komplexu Diana kromě Motýlího domu můžete navštívit i krásnou rozhlednu, malou zoologickou zahradu nebo se jen tak projít v lázeňských lesech.

Návštěva Motýlího domu neboli Papylonie tak může začít tímto příjemným a netradičním zážitkem. Karlovy Vary jsou městem, kde se nikam nespěchá. Můžete se tak zastavit také a nasát trochu čerstvého vzduchu spolu s klidem a pohodou, jakou vám tato místa snadno navodí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz