Hlavní obsah
Internet a technologie

Muž má poslední dvě možnosti, aby se dostal ke svému bitcoinovému účtu s 240 miliony dolary

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Karolina Grabowska / Creative Commons / pexels.com

O bitcoinech už asi v dnešní době slyšel každý. Jeden čas to byla velmi výnosná investice. Kdo investoval úplně na začátku, mohl na tom vydělat i miliardy. Jenže co dělat, když si nemůžete vzpomenout na heslo ke svému účtu?

Článek

Stefan Thomas na bitcoinech zbohatl. Na svých kryptoměnových účtech má uloženo kolem 240 milionů dolarů. Částka je to přibližná, neboť hodnota bitcoinu se mění každých pár vteřin. Člověk by mu mohl i závidět. Jenže Stefan Thomas je na dobré cestě k tomu, aby si ze svého bohatství neužil ani jediný cent.

Jak Stefan Thomas k bitcoinům přišel? V roce 2011 natočil na svůj youtubový kanál video, ve kterém se snažil laikům vysvětlit, co to vlastně ten bitcoin je. Celá kryptoměnová burza byla totiž v té době v plenkách. Toto video vytvořil pro bitcoinového nadšence ze Švýcarska. Za snahu a práci, kterou si Stefan s videem dal, obdržel jako odměnu od Švýcara 7002 bitcoinů.

V té době měl ale bitcoin zcela jinou hodnotu. Jeden bitcoin se tehdy prodával přibližně za 2 dolary. I tak by si leckdo mohl říci, že Stefan Thomas dostal za minutové video poměrně slušnou odměnu, přibližně 14 tisíc dolarů. Jenže hodnota bitcoinu začala v čase růst. Stefanovo bohatství se tak z původní částky několika tisíc dolarů zvýšilo na více než 240 milionů dolarů. A to už je pořádný balík.

Stefan si chtěl své bohatství po deseti letech vybrat, ale jak to tak někdy bývá, stala se mu ta nejhorší věc, která mu jeho plány překazila. Z pohádkového bohatství byla najednou noční můra. Na svoje staré heslo k šifrovanému pevnému disku si totiž nemohl vzpomenout. A problém byl na světě.

Stefan Thomas si v té době myslel, že má vše pod kontrolou. Přesně pro takový případ si heslo k disku napsal na papírek a ten bezpečně uložil. Jenže tento papírek nenašel ani po týdnech hledání. Nezbývalo tedy nic jiného než sednout k disku a začít zkoušet potenciální hesla.

Stefanův pevný disk umožňuje jeho uživateli, aby se devětkrát spletl. Má tedy deset pokusů. Pokud ani jeden z pokusů na uhodnutí hesla nebude úspěšný, disk se uzamkne a Stefan o své bohatství přijde. Tento muž to ale bral sportovně. Deset pokusů je přeci dost na to, aby staré heslo odhalil.

Do dnešního dne zkusil heslo zadat celkem osmkrát. Ani jeden z těchto pokusů však nebyl úspěšný. To znamená, že už mu zbývají pouze dva pokusy, jinak o všechno přijde. Taková noční můra se na něm psychicky podepsala. Začalo to nespavostí a později se k tomu přidaly ještě deprese. Není se čemu divit. Představte si, že máte doma prakticky 5 miliard korun, ale nemůžete se k nim dostat.

Těžko říci, jakou metodu Stefan Thomas k uhodnutí hesla ve zbývajících dvou pokusech využije, ale jistě ho to bude stát ještě hodně nervů. Přejme mu, aby se mu heslo k disku podařilo uhodnout. Jeho psychice by se značně ulevilo a po zbytek života by mohl žít takřka pohádkově.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Pevný disk (HDD)
Heslo

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz