Hlavní obsah
Jídlo a pití

Myslíme si, že jsou to dietní potraviny, ale přitom jsou plné cukrů. Patří sem i některá zelenina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mali Maeder / Creative Commons / pexels.com

Po zdravých potravinách saháme v momentě, kdy se snažíme omezit náš příjem tuků a cukrů. Jenže mnohdy ani nevíme, že potravina, kterou jsme zvolili, našemu tělu moc neprospívá, ba právě naopak.

Článek

Když chce člověk zhubnout a mít lepší životosprávu, měl by omezit cukry. Těch totiž lidé zkonzumují velké množství. Na druhou stranu bychom si ale měli být vědomi toho, že cukry naše tělo potřebuje. Zcela je tedy vyloučit z jídelníčku také nemůžeme. Dospělý člověk by měl denně zkonzumovat asi 50 gramů cukrů, respektive tato hmotnost se rovná denní doporučené dávce tohoto bílého zabijáka, jak se cukru také přezdívá.

Jenže to je pro mnoho z nás nadlidský úkol. I když se snažíme jíst zdravě a kvalitně, dostáváme do těla více cukrů, než by bylo potřeba. A někdy si to ani neuvědomuje. Když si dáváme pravidelně zelné saláty, ani nás nenapadne, že přestože je zelí v syrovém stavu nesmírně zdravé, v salátech už se nachází značné množství cukru. Zelný salát bez cukru by nám totiž prostě nechutnal. Cukr je obsažen nejčastěji v zálivce. Na 100 gramů takového salátu to může být až 10 gramů cukru, tedy pětina doporučené denní dávky. Hojná konzumace zelných salátů tedy rozhodně není to pravé. To samé platí o sterilované zelenině v nálevu, kde se opět jedná o cukr obsažený v zálivkách.

Nepomůžeme si ale ani pověstnými rajčaty. Přestože patří mezi nejoblíbenější a nejvíce konzumovanou zeleninu, někdy se také řadí mezi ovoce, obsahují podstatné množství cukru. Samotná rajčata by ale ještě takový problém nebyla. Ten nastává až v momentě, kdy konzumuje rajčatové protlaky, výrobky z nich či oblíbené kečupy. Rajský protlak je koncentrát, takže jej většinou nepoužíváme velké množství, kečupu už ale zkonzumujeme více. V obou těchto produktech je obsah cukru až 5 gramů, nikoli však ve 100 gramech výrobku, ale v jedné jediné polévkové lžíci, na kterou se nám vejde přibližně 20 gramů kečupu či protlaku. A to je extrémně velké množství této látky.

Ovoce je nesmírně zdravou záležitostí a ovocné šťávy z něj vymačkané, říká se jim freshe, jsou pro člověka držícího dietu velmi oblíbenou složkou stravy. Jenže právě ovoce obsahuje opět velké množství přírodního cukru. Když si tedy někde dáte například půllitrový ovocný nápoj, můžete do sebe dostat až celodenní doporučenou dávku cukrů. Ovocné šťávy totiž obsahují 7 až 10 gramů cukru na 100 ml. V půllitrovém balení se tedy dostáváme k 35 až 50 gramům.

Zdravě ale ani nesnídáme. To, co milují zejména děti, ale jíme to i my dospělí k snídani, jsou müsli produkty, různé cereálie, sušenky, tyčinky a mnoho dalších produktů. Nikdo rozhodně nesnižuje jejich výživovou hodnotu, ale cukru obsahují požehnaně.

No a pokud se nechcete omezovat ve výběru potravin, ale volíte jejich lehčí varianty označené většinou jako light, pak vězte, že ani takové potraviny nemusí být zrovna dietní. Tvarohy či jogurty obsahují v průměru 11 až 13 gramů cukru na 100 gramů produktu.

Cukr je něco, co k životu potřebujeme, jeho nadměrná konzumace nám ale může způsobit nemalé potíže. A přitom na nás číhá doslova na každém rohu, mnohdy i v potravinách, do kterých bychom to vůbec neřekli. A to jsme tu vyjmenovali jen zlomek těch nejzákladnějších.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Rajčatový protlak

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz