Hlavní obsah
Cestování

Na co si dát pozor u moře? Není to jen slunce nebo dehydratace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Andrea Piacquadio / Creative Commons / pexels.com

Mnoho Čechů vyjíždí každý rok k moři. Koupání v něm berou jako zaslouženou dovolenou. Většina z nás si však není vědoma nebezpečí, která na nás číhají i na krásné písečné pláži. Na co si dát pozor?

Článek

Když vyrazíme do teplých krajů za koupáním v moři, měli bychom si dát pozor na dvě základní věci. První z nich je dostatečná hydratace a pitný režim. Pamatujte, že u moře člověk nemá pocit takové žízně, protože je tam vysoká vlhkost. Přesto bychom neměli zapomínat, že pít je i u moře naprosto nezbytné, dokonce bychom tak měli činit více než obvykle.

Ani když budete hodně pít, nemusí to nutně znamenat, že bude chodit více na toaletu. Pokud se v teplých krajinách hodně potíte, nemusíte jít močit třeba půl dne, protože veškerou tekutinu vypotíte.

Zásadní je také pečovat o svou kůži a chránit ji před popálením od slunce. Taková spálenina dokáže dovolenou pěkně znepříjemnit, ale to snad nemusíme nikomu říkat. Jsou tu ale další věci, na které bychom si měli dát u moře pozor.

Pozor, kam šlapete! Při vstupu a pohybu v moři si dejte pozor, kam šlapete. Můžeme se vám jednoduše stát, že se poraníte o ostrý kámen, kterých je na některých plážích tisíce, nebo o ještě neobroušené sklo či jiný odpadní materiál. Takové případy nejsou výjimkou. Pokud se nacházíte v místech, které hojně obývají mořští živočichové, je třeba si dát pozor zejména na mořské ježky. Když na ně šlápnete, není to sice nic smrtelného, rozhodně to ale není ani příjemné a může vám to pár dnů dovolené pěkně znepříjemnit.

Nezapomeňte na dostatečnou hygienu. Po každém koupáním v moři se osprchujte. Pokud budete mít to štěstí a budete mít sprchy přímo na pláži, učiňte tak přímo tam. V opačném případě se osprchujte ihned potom, co dorazíte z pláže na ubytování. Není to jen kvůli tomu, abyste ze sebe smyli všechnu sůl, která může být pěkně nepříjemná, ale je to zejména z hygienických důvodů. Pokud se potápíte, nezapomeňte si pořádně umýt i vnitřek uší. Mohou se vám do nich totiž dostat nejrůznější zárodky, kterých byste se později jen těžko zbavovali.

Někdo může u moře dostat i alergickou reakci na slunce a kůže se mu pokryje pupínky. Ty mohou velmi nepříjemně svědit. Uklidní je klasické masti na štípnutí komárem. Když přestane být kůže vystavena přímému slunečnímu záření, většinou se do několika dní pupínky samy ztratí. V opačném případě je třeba vyhledat lékaře.

Pozor i na pitnou vodu z vodovodu. Někdo s ní totiž může mít problémy. Voda je to sice pitná, ale zpravidla jiná než v našich krajích. Jistě vám nezpůsobí závažné zdravotní problémy, ale kdo by se chtěl na dovolené u moře potýkat například s průjmy a podobnými nepříjemnostmi.

Chvíle strávené na dovolené jsou jedny z nejkrásnějších během celého našeho roku. Je ale třeba dodržovat určitá pravidla a předcházet nepříjemnostem. V opačném případě si totiž můžete dovolenou pokazit tak, že z ní nebudete nic mít. A to je přece škoda času i peněz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz