Hlavní obsah
Cestování

Na Václavském náměstí budou po 44 letech opět koleje, naruší se i park před hlavním nádražím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: VitVit / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Národní muzeum na Václavském náměstí

Václavské náměstí je centrálním náměstím hlavního města Prahy. Koleje už tu ale kdysi vedly. Brzy tak budeme mít exkluzivní možnost se tramvají projet v místech, kde více jak 40 let nikdo nejel.

Článek

S budováním kolejí na Václavském náměstí by se mělo začít už v červnu. Doba prací se ale odhaduje na tři roky. Část nových kolejí, které povedou na Václavské náměstí už je dnes možné spatřit u ústí Vinohradské ulice na Václavském náměstí na komunikaci mezi starou a novou budovou Národního muzea.

V současnosti se tramvajové linky sjíždějící po Vinohradské ulici směrem k Václavskému náměstí musejí stáčet do ulice Škrétovy a pokračovat na I.P.Pavlova. Po zprovoznění nové linky budou ale některé tramvaje moci zajet přímo na náměstí. Na existující trať se pak napojí u ústí ulic Vodičkova či Jindřišská.

Tři roky, které jsou před námi, se tak povedou ve znamení dlouhých výluk, které nám cestování po Praze trochu zkomplikují. Výsledek by však mohl být naprosto unikátní možností, jak se projet tramvají po délce Václavského náměstí, kde se už tímto dopravním prostředkem nikdo neprojel už téměr 44 let.

Přes Václavské náměstí totiž dříve koleje vedly. Poslední tramvaj se zde projela v prosinci 1980 a pak byla tato tramvajová trať zrušena. Pozůstatky po původní koleji jsou na náměstí ještě dobře patrné. Ve spodní polovině náměstí byl ponechán jejich fragment, na kterém je umístěna historická tramvaj, v níž je provozována kavárna s venkovním posezením.

Na historických záběrech je jasně vidět, že v době, kdy ještě fungovala trať na Václavské náměstí, byla jedna z jejich zastávek umístěna přímo u sochy sv. Václava. Všimnout si ale můžeme i toho, jak jedna z tramvají projíždí kolem Václavského náměstí a pokračuje po Sokolské ulici nahoru k náměstí I.P.Pavlova. S touto úpravou se ale pro tento projekt nepočítá.

Václavské náměstí ale není jediným místem, kam se koleje vrátí. Dalším takovým místem je hlavní nádraží. Tramvajová zastávka Hlavní nádraží v současné době sice existuje, ale je od hlavního vchodu do nové odbavovací haly umístěna poměrně stranou a cesta od ní na nádraží může zabrat i několik minut. Nově by měly koleje vést po Opletalově ulici, z níž budou projíždět přes Vrchlického sady. Zastávka pak bude nově přímo před odbavovací halou. Následně pak bude tramvaj pokračovat Wilsonovou ulicí až k Václavskému náměstí, kde se napojí trať vedoucí z Vinohradské ulice na Václavské náměstí. Trať kolem hlavního nádraží by se měla začít připravovat až přibližně za tři roky. Bude tedy další fází úpravy tramvajových linek v okolí nádraží a Václavského náměstí.

Tramvaje k Václavskému náměstí vždy patřily, přestože se to těm, kteří si to nepamatují, může zdát jako neobvyklé řešení. Koleje se totiž dříve v Praze nacházely i na místech, kde bychom si jejich existenci asi ani neuměli představit. Ještě před 116 lety jezdily tramvaje i po Karlově mostě.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz