Hlavní obsah
Umění a zábava

Na zalesněném kopci se každoročně objevuje obří obličej. Vytvářejí ho barvy stromů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Matthew Montrone / Wikipedia Commons / pexels.com

Ilustrační foto

Naprosto jedinečný úkaz se odehrává každý podzim na kopci poblíž oregonské dálnice. Nic netušící řidiči aut bývají ohromeni přesnými obrysy zjevujícího se obličeje. Přitom je vysvětlení naprosto jednoduché.

Článek

Americký stát Oregon rozhodně nepatří mezi nížinaté státy. Nachází se zde vysoké hory, z nichž některé dosahují až do nadmořských výšek vyšších než tři tisíce metrů. Lidé bydlí nejčastěji v oblasti řek a jejich údolí. A protože příroda všude kolem je doslova dechberoucí, vznikl tu i národní park Crater Lake National Park, kde lze mimo jiné obdivovat i nádherné jezero, jehož voda se soustřeďuje v místech, kam kdysi dopadl meteorit a vytvořil tu obrovský kráter.

Foto: Epmatsw / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Kráterové jezero v oregonském národním parku

A právě přes tento americký stát vede dálnice označovaná jako Oregon 18, která spojuje oregonské pobřeží Tichého oceánu s Lincoln City a Newbergem. Z této několik desítek kilometrů dlouhé dálnice se řidičům na podzim naskýtá jedinečný pohled. Vidí totiž na zalesněném kopci smějící se obličej, takzvaného smajlíka. Nejedná se ale o nevysvětlitelný úkaz, vytvořen byl zcela záměrně.

Úkaz je nejlépe patrný zhruba na čtyřicátém kilometru dálnice. Smajlíka tu vytváří barva jehličnatých stromů, které na podzim mění barvu svých jehliček. Stromy byly vysázeny na pozemku Hampton Lumber v roce 2011, kdy majitel společnosti David Hampton přišel s nápadem, jak vzhled lesnaté krajiny v okolí ozvláštnit. A k tomu mu stačily jen dva druhy různě se chovajících druhů stromů.

Drtivou většinu stromů zasazených na tomto kopci totiž tvoří borovice douglaska, která zůstává krásně zelená i během podzimu. Tam, kde ale Hampton chtěl, aby na kolem projíždějící auta shlížel smajlík, nařídil zasadit modřín. To je opadavý strom, kterému na podzim žloutnou či hnědnou jeho jehličky. A právě tato důmyslná kompozice umožnila pravidelné zjevování tohoto pro někoho tak šokujícího útvaru. Smajlík se tu zjevuje pravidelně každý rok a firma Hamptom odhaduje, že se tu bude zjevovat ještě dalších třicet až padesát let. Záleží na tom, jak dlouho tu budou stromy ještě stát, než budou pokáceny a poslouží jiným účelům.

Obvykle jsou takové obrazce velmi dobře pozorovatelné z ptačí perspektivy, tady ale obličej vynikne i ze zmiňované dálnice, neboť se na své okolí usmívá z poměrně příkré stráně a je tak ku prospěchu své viditelnosti výrazně nakloněn. Aby ale obličej vynikl i z velké dálky, museli Hamptonovi pracovníci vytvořit smajlíka obřích rozměrů. V průměru má tak tento obličej více než 90 metrů.

Hamptonův nápad dokázal ozvláštnit jeho pozemky a přitáhnout pozornost mnoha nic netušících zvědavců, kteří se o na první pohled záhadném obličeji chtějí dozvědět víc. A radost, kterou svým úsměvem smajlík rozdává, tu bude existovat ještě po desítky let.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz