Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nahradit pořad 168 hodin fraškou s názvem Strážmistr Topinka je velkou chybou České televize

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Nosek (NoJin) / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Nora Fridrichová

V červenci Česká televize rozhodla o zrušení oblíbeného publicistického pořadu 168 hodin. Ten nyní nahradí seriál, který je pokusem o komedii, vyznívá však jako fraška. Strážmistr Topinka ale na televizních obrazovkách nemá šanci uspět.

Článek

Česká televize dělá v poslední době trochu nelogická rozhodnutí. Tím posledním z nich bylo červencové rozhodnutí o zrušení pořadu 168 hodin, který již od roku 2006 moderovala Nora Fridrichová.

Tento pořad byl totiž velmi oblíbený a kladně hodnocený velkým spektrem televizních diváků. Jeho hlavní náplní byla rekapitulace událostí uplynulého týdne se zvláštním zaměřením na dění na politické scéně. A pořad byl často i velmi kritický. Všechny reportáže, které pořad uveřejňoval, měl vždy podložené množstvím svědectví, argumentů i důkazů, takže nešlo o záměrnou manipulaci faktů. A právě proto bylo rozhodnutí o jeho zrušení z důvodu manipulace s reportážemi doslova šokující.

Spor mezi Norou Fridrichovou a Českou televizí, které zrušení pořadu vyvolalo, rezonuje už několik týdnů českým mediálním prostorem a rozhodně ještě neskončilo. Moderátorce pořadu bylo totiž nabídnuto, aby s Českou televizí i nadále spolupracovala, věnovat by se už ale v žádném případě neměla pořadům s politickou tématikou. Její nová práce by měla spočívat ve zpracování reportáží a pořadů se sociální tematikou.

Už to, že Česká televize nenechá Fridrichovou věnovat se i nadále politice, přestože svou práci zvládala vždy s přehledem a v politické rovině byla obzvláště ceněnou reportérkou, je poněkud zvláštní. Zrušením pořadu se už ale zabývá i Rada České televize.

Pořad se už ale na obrazovky v září nevrátí, Česká televize místo něj uvede reprízu komediálního seriálu Strážmistr Topinka. Jenže tento seriál je více než komediální fraškou založenou na nelogickém chováním a absolutně neprofesionální práci hlavního hrdiny. Strážmistr Topinka ale divákům není zcela neznámý, objevil se už jako vedlejší postava v seriálu Doktor Martin s Miroslavem Donutilem v hlavní roli.

Už v tomto původním seriálu byl vesnický policista Topinka vyobrazen jako člověk, který o své práci neví vůbec nic, místní si z něj dělalají legraci a on se každý svým činem před celou obcí víc a víc ztrapňuje. Kdo by čekal, že taková postava dostane svůj vlastní seriál? Byl to jeden velký omyl, který se projevil v hodnocení seriálu o strážmistru Topinkovi, který měl svou premiéru v roce 2019.

A právě takový pořad by měl ve vysílání nahradit oblíbený publicistický pořad? V pozdních večerních hodinách taková komediální fraška rozhodně neohromí a České televizi sledovanost rozhodně nepřinese. Navíc se jedná pouze o opakování, nikoli o nové epizody. Jeho vysílání tak vypadá jako nouzový scénář České televize, kterým zaplní volný vysílací prostor, který jí vznikl zrušením 168 hodin.

Zpracování na základě:

a na základě vlastního názoru na pořad 168 hodin a seriál Strážmistr Topinka

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz