Hlavní obsah
Věda

Nález obřího diamantu z letošního března rozpoutal v národním parku diamantovou horečku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Kathy / Wikipedia Commons / BY-SA 2.0

Nečekaný nález obřího diamantu rozpoutal diamantovou horečku v národním parku. Od té doby se sem sjíždějí hledači pokladů z celého světa, kteří zde našli více jak 75 tisíc drahých kamenů.

Článek

V kopcích malebného městečka Murfreesboro v americkém státě Arkansas se nalézá veřejný park Crater the Diamonds, jehož tajemství přitahuje zvědavce a lovce pokladů již po mnoho staletí. Návštěvníci z celého světa sem proudí s nadějí, že zde objeví diamanty či jiné vzácné kameny ukryté pod zemí. Přesně tak, jak se to podařilo zatím nejúspěšnějšímu lovci drahokamů Davidu Andersonovi. Tento šťastný nálezce zde od roku 2007 našel již 400 diamantů. Mezi jeho největší a nejnovější úlovky patří nález z letošního března, a to kámen o hmotnosti bezmála 3,3 karátu. Tento kámen pojmenoval B.U.D. ( Big, ugly diamond). což můžeme přeložit jako „velký ošklivý diamant“. A právě tento příběh rozpoutal mezi místními bláznivou diamantovou horečku.

Foto: Doug Wertman / Wikipedia Commons / BY-SA 2.0

Od tohoto neobyčejného nálezu do parku proudí stále více lidí, kteří doufají, že zde objeví poklad, který jim navždy změní životy. Zdejší půda tak působí jako magnet pro lidi, kteří doufají, že pod půdou najdou něco výjimečného. A i když hodně lidí odchází s prázdnou, některým se poštěstí a kus toho třpytivého štěstí skutečně najdou. Není tedy divu, že je tento veřejně dostupný park stále navštěvován hledači pokladů z celého světa.

Samotný park v Murfreesboro má velmi dlouhou a pestrou historii provázanou s hledáním vzácných diamantů. Na začátku dvacátého století jej založil bohatý majitel pozemků, který věřil, že se v dané oblasti nachází jejich naleziště. Sám pak, aby zvýšil návštěvnost, povzbuzoval místní hledače drahých kovů a kamenů v pátrání po nich. Ačkoli mnozí z nich byli neúspěšní, našli se ale i tací, co skutečně opakovaně nacházeli maličké diamanty. Tato senzační zpráva se poté začala šířit jako lavina do okolí, což vyvolalo ohromné ohlasy i mezi obyčejnými lidmi, kteří chtěli zkusit své štěstí.

Foto: Autor neznámý / Wikipedia Commons / Volné dílo

V současné době je možné využít jako jednu z možností prohlídku parku se zdejším průvodcem. Kromě fascinujícího výkladu o místní historii se mimo jiné dozvíte cenné rady týkající se úspěšného hledání drahokamů jako jsou vhodné oblasti pro hledání či nezbytné nástroje. V parku se totiž nalézá řeka a její stará vyschlá koryta či krásný vodopád. Také zjistíte, že se zde dají nalézt rubíny, safíry, staré artefakty ba i dokonce fosílie. Proto není žádným překvapením, že zde potkáte nespočet lidí pátrajících po zapomenutých pokladech s detektory kovů.

Důvodů, proč je park stále tak hojně navštěvovaný, je celá řada. Tento kus země je obklopený divokou panenskou přírodou a fascinujícími scenériemi. Poskytuje tedy nejen ideální místo pro poklidné hledání s přáteli a rodinou, ale zároveň i příležitost vychutnat si krásy přírody v její nejlepší podobě. Atraktivní je i skutečnost, že pro pátrání po drahokamech zde nepotřebujete žádné drahé těžební vybavení, jak je běžné v jiných lokalitách. Každý den se zde v průměru najdou dva diamanty, které si šťastní nálezci mohou nechat.

Příběh parku v Murfreesboro je inspirativní ukázkou toho, že snaha a vytrvalost se vyplácí. Nikdy totiž dopředu nevíte, kdy narazíte na něco mimořádného.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz