Hlavní obsah
Zdraví

Nastartujte regeneraci vašich jater. Je to zázračný orgán, ale jeho očistě musíte pomoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Toni Cuenca / Creative Commons / pexels.com

Játra jsou důležitým orgánem lidského těla, který člověk ale často přetěžuje. Přitom stačí tak málo, aby se spustila jejich regenerace. Tomu ale musíme jít tak trochu naproti. Existuje řada potravin, které nám s tím mohou pomoci.

Článek

Největší trávicí žláza lidského těla se nazývá játra. Jejich význam pro naše tělo je nepostradatelný. Jsou totiž právě tím orgánem, který se nejvíce podílí na metabolismu tuků, sacharidů a také bílkovin. Mimo jiné fungují i jako zásobárna energie. Jenže mnoho potravin a jídel, která dnes běžně konzumujeme, jim škodí.

Pro játra jsou doslova toxická velmi tučná jídla, která navíc obsahují velké množství sacharidů a cukrů. Negativní vliv na ně mají ale i celkem běžné potraviny a produkty, které konzumujeme prakticky každý den. Patří sem pečivo, uzeniny, sladkosti, slazené nápoje, chipsy i potraviny, které jsou trvanlivé či konzervované. A to je v dnešní době takový klasický jídelníček mnoha z nás.

Játra ohrožují také ultra průmyslové zpracované potraviny, které obsahují nízkou hladinu živin, za to jsou energeticky bohaté. Takové výrobky často obsahují i konzervanty nebo zvýrazňovače chuti a vůně. Přestože žádné problémy jater nepociťujete, neznamená to, že máte játra v pořádku. Jejich poškozování dokáže probíhat řadu let, někdy i desítky let, zcela skrytě. Vy se tak o poškození jater dozvíte až v momentě, kdy už je jejich regenerace poněkud obtížná, někdy zcela nemožná. Poškozením jater navíc trpí čím dal tím více i mladí lidé, protože dnešní konzumní styl konzumaci takových potravin často zahrnuje.

Základem pro zdravá játra je zdravý životní styl. Ostatně jako pro většinu lidských orgánů. Pokud ale víme, že jsme tak úplně zdravě nežili, je potřeba nastartovat jejich regeneraci. A k tomu nám může pomoci řada potravin. Podle vědecké studie je nejlepší takovou regeneraci nastartovat ovocem a zeleninou s vysokým obsahem vlákniny či nejrůznějšími druhy ořechů a semínek, paradoxně ale pomáhají i zdravé tuky. Konzumovat bychom měli tučné ryby, vejce a rostlinné oleje. Takový detox jater můžeme spustit i častým pitím bylinkových čajů nebo pitím okyselené vody, nejčastěji citronem nebo ovocným octem. Pomáhá i rozumná konzumace kávy. S tou bychom to ale neměli přehánět.

Ovoce a zelenina je zkrátka to nejlepší, čím můžeme naše játra potěšit. Mezi ty nejúčinnější druhy patří mrkev či červená řepa, květák s brokolicí, rukola, špenát či čekanka. Antioxidační účinky vykazuje i sladkohořký grep bohatý vitamín C, stejně tak i ovoce jako jahody, borůvky, ostružiny, maliny či brusinky. Nezapomeňme ale také na hroznové víno.

Dnes je módní označení superpotraviny. Z nich je vhodná konzumace ořechů či česneku. Bylinky jsou samozřejmostí a z běžného koření, které míváme všichni v našich kuchyních, můžeme využít skořici, zázvor či blahodárnou kurkumu. Nezapomeňme na olivový olej jako jeden z nejlepších rostlinných olejů.

Za takový přístup a konzumaci zmiňovaných potravin se nám naše játra odvděčí. Umí se regenerovat, ale potřebují s tím trochu pomoci. Jinak bychom za pár let mohli zjistit, že máme játra v takovém stavu, že u s tím nic neuděláme.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Jaterní dieta

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz