Hlavní obsah
Cestování

Navštívili jsme italskou Kampánii. Je to místo, kde si Češi budou žít jako králové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Leeloo Thefirst / Creative Commons / pexels.com

Od svých známých často slýchávám: „Do Itálie nejedeme, tam je to drahý. My pojedeme do Chorvatska.“ A to nejsou jediní z mého okolí, kdo má tento názor. My ale objevili oblast v Itálii, kde si Češi mohou žít jako králové.

Článek

Itálie bývala pro Čechy drahou zemí. Když se tam jezdilo v devadesátých letech, často se sebou vozili paštiky, konzervovaná masa nebo zavařená jídla. Najíst se tam totiž přišlo na nemalé peníze. Jenže jak čas plyne, cenové hladiny se v přepočtu eura na naši domácí měnu prakticky vyrovnali. V lecčem je Itálie i levnější než Česko. Italové už berou v mnoha městech po celém státě menší průměrné platy, než je tomu u nás. A tak se tento stát i pro nás stává dovolenkovým rájem.

V Itálii je velký rozdíl mezi severem a jihem. Sever je bohatý a moderní, tam jsou ceny daleko vyšší. Čím víc se ale přesouváte k jihu, tak ceny klesají. Ve velkých městech to samozřejmě tolik neplatí. Jih je ale obecně vzato chudou částí Itálie, kde spousta lidí žije na vesnicích a živí se hospodářstvím. My jsme zavítali do oblasti Kampánie, kde si každý Čech může žít jako král.

Kampánie je oblast kolem Neapole. Jižně od ní se nachází Kalábrie, kde jsou ceny na stejné úrovni, někdy i dokonce ještě nižší. A co všechno je tady za tak skvělou cenu, že se sem vyplatí zajet?

Ubytování seženeme za běžné ceny. Pro naši peněženku to nebude nic hrozného. Můžeme tu ale vesele degustovat a naše kapsa to zase tolik nepocítí. Pizza a těstoviny jsou tu často i za třetinové ceny než u nás. Není problém si dát pizzu do 100 Kč, ty lepší kolem 130 či 150 Kč. Na své si ale přijdou i milovníci mořských plodů, což je ale v podstatě logické. Jsme v přímořské oblasti a všechny možné ryby i mořské plody tu seženete i upravené proti našim cenám doslova za hubičku.

Milovníci kávy budou v sedmém nebi. O italské kávě se říká, že je ta nejlepší. Pokud ji máte rádi, nemusíte tady za ni utrácet zdaleka tolik jako u nás. Všude ve zmiňovaných oblastech dáte za kafe kolem jednoho eura. Vychutnat si ho navíc můžete v krásných kavárnách se stolečky na ulici před provozovnou, kde můžete sledovat ruch městečka, ve kterém jste ubytováni.

Potraviny v supermarketech jsou za srovnatelné ceny jako u nás. Ty italské jako jsou sýry, typické italské salámy a uzeniny, ovocné limonády, těstoviny, rajčatové produkty, ty tady koupíte opravdu za pakatel.

Rozdíl mezi cenou jídla, které si uvaříme doma z nakoupených surovin, a cenou jídla v restauraci, je tady vyšší než u nás. Tak tomu ale bylo vždy. To ale nutně neznamená, že bude jídlo v restauraci drahé.

My navštívili městečko Agropoli a všechno bylo skutečně jedinečné. Vřele tak tuto oblast všem doporučujeme. Jen snad jedno varování. Italské těstoviny i rýže v rizotu jsou opravdu al dente. Pro nás Čechy je to ale někdy opravdu víc al dente, než by nám vyhovovalo. Takže s tím opatrně. Jinak dobrou chuť a případně i šťastnou cestu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz