Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Nejnebezpečnější rostlina světa: Kopřivák morušovitý dokáže zabít, člověku způsobí intenzivní bolest

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: N. Teerink / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Kopřivák morušovitý

Kopřivák morušovitý na první poslech nezní jako název velmi nebezpečné rostliny. Opak je ale pravdou. Tato rostlina může totiž způsobit silnou bolest i člověku. A to se jí stačí jen dotknout.

Článek

Kopřivák morušovitý bývá označován jako nejnebezpečnější rostlina na světě. Přitom je velmi nenápadná a člověk, který ji nezná, z ní na první pohled žádný strach mít nebude. Přestože svým názvem může evokovat příbuznost s klasickou kopřivou, v ničem se jí nepodobá. Jde o rostlinu, která je zelená po celý rok a dorůstá se až čtyřech metrů. Ty největší exempláře tak mohou vypadat jako keře či dokonce malé stromy.

Z hlavního kmene kopřiváku vyrůstají listy, které mají nejčastěji tvar srdce, někdy mohou ale připomínat spíše ovál. A právě na těchto listech tkví nebezpečí, kterému je lepší se vyhnout. Žilky na listech jsou totiž porostlé chloupky, které vypadají sice nenápadně, jsou ale velmi ostré a tvrdé. Stačí, abych se jich člověk dotknul, a v ten moment se mu na kůži dostane takzvaná žahavá látka.

I to zdánlivě připomíná kopřivu. Jenže tyto žahavé látky spolu s chloupky nezůstanou na povrchu kůže. Dostanou se pod kůži a póry nad nimi se uzavřou. Pak je prakticky nemožné takový chloupek z lidského těla odstranit. Člověk nejprve pociťuje brnění, které po desítkách minut přechází v intenzivní bolest. Ta se navíc neprojevuje pouze v místě, které bylo zasaženo, ale může se projevit i na zcela jiných částech lidského těla. Na postiženém místě se pak objeví zarudlé skvrny.

Méně či více intenzivní bolest může u člověka přetrvat i několik dnů, a tak je zasažení takovou rostlinou velmi nepříjemnou komplikací. Existují případy, kdy se jedinci, zasažení touto rostlinou nemohli intenzivních bolestí zbavit i několik měsíců. Kromě člověka má ale rostlina stejný účinek i na některá zvířata, jako jsou koně a psi. Pro drobné živočichy pak může být rostlina na jediný dotek smrtelná. Některé druhy živočichů však mohou být proti tomuto rostlinnému jedu imunní.

I když bude člověk touto rostlinou zasažen a prožije si pár dní v bolestech, nemusí se z obecného hlediska ničeho bát. Bolest pak odezní a v lidském těle nezanechá žádné stopy. Není tak příčinou jakýchkoli dalších zdravotních problémů či dokonce poškození orgánů.

Naštěstí se s takovou rostlinou v našich krajích nesetkáme, ale je potřeba se před ní mít na pozoru, pokud se vydáme poznávat svět. Roste totiž zejména v Austrálii na jejím severovýchodním pobřeží a je ji možné nalézt na některých ostrovech Indonésie. K tomu, aby rostlina v daném prostředí uchytila, je potřeba dostatečná vlhkost a nižší nadmořská výška. V polohách nad 900 metrů nad mořem už na ni nenarazíte.

Kopřivák morušovitý tak není zcela nevinnou rostlinou, jak by se podle názvu mohlo zdát. Označení nejnebezpečnější rostliny na světě, které se pro něj vžilo, je dosti přesné a vystihuje útrapy, které člověk po kontaktu s ním zažívá.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Listy

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz