Hlavní obsah
Cestování

Nejnebezpečnější toaleta světa: Stojí na útesu ve výšce přes 2,5 kilometru

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Dmitry A. Mottl / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Pohoří Altaj dokáže být nádherné

Většina z nás si asi řekne, že něco tak běžného, jako je toaleta, nás přece nemůže překvapit. Jenže vysoko v horách existuje taková, na které hrozí nebezpečí při každé její návštěvě. Je světovým unikátem.

Článek

Abychom se k této unikátní toaletně dostali, museli bychom cestoval daleko na východ Ruska. Tam se nachází monumentální pohoří Altaj, které je považováno za nejkrásnější pohoří na světě. Svou rozlohou sahá hned do několika států. Kromě Ruska se rozkládá na území Kazachstánu, Mongolska i Číny. A jeho vrcholky sahají až vysoko nad okolní terén.

V Altaji najdeme hned několik vrcholků, jejichž výška přesahuje čtyři tisíce metrů nad mořem. Nejvyšší bodem je pak Bělucha ležící na ruském území, která se tyčí do výšky 4506 metrů a je tak jen zhruba o tři sta metrů nižší než nejvyšší evropská hora Mont Blanc.

V altajských horách najdeme mnoho oblastí , které jsou v nižších nadmořských výškách krásně zelené a porostlé stromy, přestože jsme se právě ocitli na Sibiři. Stovky kilometrů hor jsou zde ale pokryté ledovci, které ani přes léto nerozmrzají. A právě tady se ve výšce 2600 metrů nad mořem nachází unikátní toaleta.

Už na první pohled lze konstatovat, že toaleta je velmi nebezpečná i pro zkušené horolezce. Možná právě proto si vysloužila přízvisko nejextrémnější toalety na světě, někdy se uvádí také označení nejosamělejší toalety na světě. Stojí sice osamoceně na kraji hlubokého srázu, přesto má i dnes své využití.

Poblíž toalety se nachází meteorologická stanice Karaťurek. Vrchol stejnojmenné hory se najdeme sice ve výšce přes tři tisíce kilometrů, meteorologická stanice ale stojí o pár set metrů níže. A právě tato toaleta v podobě, kterou bychom my Češi nazvali jako kadibudku připevněnou na útesu, je pro ně jediným místem, kam si její pracovníci mohou odskočit na záchod. Strach už ale za léta práce v těchto extrémních podmínkách nemají.

Stanice funguje již 85 let a nyní tu pracuje pět pracovníků, kteří zde prakticky žijí. Moc návštěv tady ale nemají. Přístupová cesta sem je totiž velmi obtížná. Potraviny, nápoje a další nejnutnější věci pro přežití sem pracovníkům stanice přiváží pravidelně vrtulník. A jednou do měsíce sem zavítá i pracovník pošty.

Každá návštěva toalety tak může být adrenalinem, který bychom my, kteří jsme zvyklí na splachovací záchody v našich panelákových, činžovních nebo rodinných domech, asi nebyli ochotni podstoupit. A i když se o ní mluví jako o nejnebezpečnější toaletě na světě, ještě nikdy potřeba jít na malou nebo na velkou žádného z pracovníků stanice život nestála.

Možná je pro někoho záhadou, proč je tato kadibudka umístěna na dlouhém prkně, na jehož druhé straně jsou umístěny kameny, a budka tak částečně visí ve vzduchoprázdnu nad útesem. Vysvětlení je ale jednoduché. Tato poloha umožňuje snadné a praktické vyprazdňování toalety, kdy exkrementy zkrátka jen padají otvorem ve dně toalety z útesu.

Troufli byste si i vy na takovou toaletu, kdyby nebylo zbytí?

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz