Hlavní obsah
Cestování

Nejvyšší sochu Krista nenajdeme v Riu, ale v sousedním Polsku za našimi hranicemi

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Fry72, Karel Frydrýšek / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Nejvyšší socha Krista na světě v polském Swiebodzinu

Sochu Krista, která shlíží na brazilské Rio de Janeiro viděl asi každý. V sousedním Polsku ale na krajinu shlíží socha, která je ještě větší než ta brazilská. Přesto o ní slyšelo jen málo z nás.

Článek

Socha v Riu je postavena na podstavci vysokém 7 metrů. Poláci ale zvolili jinou metodu. Na okraji města Swiebodzim vytvořili umělé návrší z kamenů a suti o výšce 16 metrů, na kterém sochu vztyčili. Celkový výška monumentu tak někdy bývá označována jako 52 metrů. Je ovšem nutno podotknout, že do výšky samotné sochy se započítává i pozlacená koruna na Kristově hlavě, která z principu věci není nedílnou součástí tohoto sochařského díla. Pokud bychom korunu do výšky sochy nezapočítávali, pak by samotnou sochu výškou překonala socha Krista Spasitele v brazislkém Encantadu.

Socha je ale monumentální i na šířku. Znázorňuje totiž Krista žehnajícího lidu, tedy s rukama rozpřaženýma nad krajinou. Jejich rozpětí dosahuje 24 metrů. Autor sochy chtěl zobrazit Krista jako vládce vesmíru. Znázornění je to ale do jisté míry netradiční. Kristus totiž bývá nejčastěji znázorňován jako symbol utrpení s trnovou korunou na hlavě. Tady se ale autor rozhodl na hlavu Krista umístit korunu královskou.

Přestože je socha Krista opravdu monumentální, schytala i ostrou kritiku a v jedné z anket byla vyhlášena nejošklivější stavbou roku 2010. Ale pokud se ji rozhodnete navštívit, naskytne se vám monumentální pohled na jednu z nejvyšších soch v Evropě. Velikostí jí už překoná pouze socha nazvaná Matka vlast volá v ruském Volgogardu, která měří 85 metrů. Výlet do Polska pak můžete spojit i s městečkem, kde se socha nachází.

Foto: Danuta B. / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

kostel Blahoslavené Panny Marie Královny polské

Swiebozdin je totiž krásným historickým městečkem, kde najdete mnoho historických památek sakrálního i světského významu. Přitom tu ale na turisty jen těžko narazíte. Jedná se totiž o malou obec, jejíž počet obyvatel jen lehce přesahuje dvacet tisíc. Mezi ty největší památky města patří kostel svatého Michaela Archanděla, kostel Blahoslavené Panny Marie Královny polské či radnice, ve které kromě úřadů sídlí i regionální muzeum.

Polsko je krásnou zemí, ve které najdeme mnoho zajímavých míst, a zároveň s ním sdílíme společnou hranici. Přesto bývá často tak trochu neprávem opomíjeným turistickým cílem českých výletníků.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz