Hlavní obsah
Cestování

Německý zámek Braunfels vypadá jako ponurý středověký hrad, město každoročně obléhají rytíři

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tilman2007 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Zámek Braunfels

Německo je zemí s nespočtem historických památek, z nichž mnoho je zapsáno na seznamu Světového kulturního dědictví UNESCO. Mezi tamními památkami se ale najde i zámek, který každoročně připomíná kruté středověké boje.

Článek

Najdeme ho nedaleko Frankfurtu nad Mohanem a je častým výletním cílem při cestách po Německu. Zámek Braunfels totiž už na první pohled připomíná chladnou středověkou stavbu, která láká milovníky historie. Nebylo tomu ale tak vždy.

Hrad byl na místě dnešního zámku postaven již v polovině 13. století. A ze strohého hradu se časem stala velká pevnost. Jenže konec 17. století znamenal konec hradu jako takového. V té době bylo totiž moderní, že se tyto středověké stavby přestavovaly na zámky, a tak čekal stejný osud i tuto unikátní stavbu. A jako zámek pak Braunfels fungoval téměř dvě století.

Druhá polovina 19. století se ale také nesla ve znamení přestaveb. Tentokrát ale v novogotickém stylu. Takové přestavby probíhaly po celém území dnešního Německa a ve stejném stylu se stavěly i nové stavby. Nejtypičtějším příkladem novogotického slohu s prvky romantismu je Čechy velmi vyhledávaný pohádkový hrad Neuschwanstein.

Foto: Santiago2000 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Vstupní brána hradu Braunfels

I zámek Braunfels tak čekala další proměna jeho vzhledu. Ze zámku se stal opět hrad. Tentokrát ale v podobě romantizujícího ztvárnění středověkého hradu, který ve středověku nikdy neexistoval. Šlo o idealizovanou představu hradu doslova jako z pohádky. Hned vedle hradu byl pak postaven ještě lovecký zámeček.

Přestavby zámku se započaly v roce 1840 a až do konce 19. století čekala hrad řada dalších drobných historizujících úprav. Výsledkem byl nakonec středověce vyhlížející chladný hrad s řadou romantických věží a věžiček. Vzniklo tak unikátní dílo, které na poli evropské architektury nemá obdoby. Dnes se mu sice stále říká zámek, přestože byste ho tak podle jeho vzhledu rozhodně nikdy nenazvali.

I tak se ale kolem stavby rozprostírá krásný a rozsáhlý zámecký park, jehož část dnes slouží také jako netradiční osmnáctijamkové golfové hřiště. Na hráče tu ale čeká řada překážek v podobě množství vzrostlých stromů a jezírek, které dokážou hru pěkně zkomplikovat.

Foto: Leica Akademie / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Jedno z nádvoří hradu

A takový unikátní zámek je lákadlem pro mnohé turisty, kteří milují novogotické romantizující stavby. Do města téhož názvu ale jezdí i ti, kteří chtějí zažít něco nevšedního. Městečko Braunfels je totiž každoročně v obležení rytířů. Akce trvá několik dnů a během ní se zámecký park promění v bitevní pole.

Výlet k zámku Braunfels je jedinečným zážitkem, přestože tu vlastně žádný zámek nenajdete. Ocitnete se před monumentálním hradem, který vás ohromí svou rozlehlostí a až přehnaně středověkou atmosférou. Při prohlídce pak můžete navštívit i původní sály skutečného hradu staré téměr 800 let.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz