Hlavní obsah
Lidé a společnost

Neúnavný Štěpán Kozub: Kvůli zdraví oznámil přerušení kariéry, za pár týdnů už zase stál na jevišti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: PLANET DARK / Wikimedia Commons / CC BY 3.0

Štěpán Kozub

Štěpána Kozuba znají dnes lidé všech věkových kategorií. Svoji jedinečnost ukázal svými hereckými výkony, živými vystoupeními a často i kontroverzním projevem. Nyní se ale stáhl do ústraní.

Článek

Štěpán Kozub se narodil v roce 1996 v Bohumíně. Letos tak oslavil teprve 28. narozeniny. Za svůj krátký život toho stihl opravdu hodně. Po studiu herectví na Janáčkově konzervatoři v Ostravě se do toho totiž vrhl po hlavě. Už ve 22 letech byl uměleckým šéfem v Divadle Mír, kde dodnes působí také jako herec.

Získal Cenu divadelní kritiky Talent roku 2015, také Českého lva v roce 2022 za nejlepšího herce ve vedlejší roli, nominován byl i na cenu Thálie. Přestože jeho sláva v posledních letech strmě stoupala, nenechal se Kozub zlákat Prahou, a i nadále žije v Ostravě.

Před pěti lety se oženil se svojí partnerkou Barborou Drulákovou, se kterou má dceru Anežku. Manželství jim však nevydrželo a loni došlo na rozvod. Za svou hereckou kariéru stihl natočil již na dvě desítky rolí, v roce 2022 exceloval v dramatu Spolu, kde po boku Veroniky Žilkové fenomenálně ztvárnil roli retardovaného muže, který se stále chová jako dítě.

Štěpán Kozub ale miluje i živé vystupování ve svých one man show, kde často využívá svůj smysl pro černý, někdy až poměrně vulgární, humor. A lidé ho za to milují. Nikdo podobný totiž na české herecké scéně není, a tak je jeho herecké umění naprosto jedinečné. Jako jedinému českému herci se mu se svou show podařilo vyprodat dvakrát po sobě O2 arenu.

Možná právě sláva byla důvodem rozpadu jeho manželství. Jeho žena totiž nikdy netoužila stát se mediálně známou a potýkat se zástupy novinářů. A právě tento rozvod mohl být momentem, kdy si Kozub uvědomil, že není úplně všechno v pořádku. V lednu letošního roku pak herec na sociálních sítích oznámil dočasný konec své kariéry. Uvědomil si, že si toho na sebe naložil až moc, byl vyčerpaný a měl zdravotní problémy. Svým fanouškům tak pouze oznámil, že se na čas stahuje z veřejného dění, protože až přespříliš dlouho žil svůj život na hraně a že se musí léčit. Více podrobností ke svému stavu neuvedl. Později se objevily informace o tom, že má dlouhodobé respirační a zažívací problémy.

Nebyl by to ale Štěpán Kozub, aby už za pár týdnů po tomto oznámení nestál na jevišti. Vystupování mu totiž začalo brzy chybět, a tak se rozhodl vrátit mezi lidi. Dokonce změnil image a z nemoci, která ho sužovala, se již plně uzdravil. Hlavní je ale to, aby to se svým pracovním nasazením opět nepřehnal a nevyčerpával se víc, než je nutné. V komentářích pod jeho příspěvky ho na to upozorňovali i jeho fanoušci, kteří o něj mají velký strach.

Štěpán Kozub patří ke zcela výjimečným osobnostem českého hereckého prostoru. Je úžasný ve filmech, ale i na divadelních jevištích. Dokáže zahrát komediální roli stejně dobře jako tu nanejvýš dramatickou. A takový herec je ve vodách české kinematografie a divadelnictví zapotřebí.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz