Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nigel Richards: Vyhrál turnaj Scrabble v jazyce, který ani neovládá

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay / Creative Commons / pexels.com

hrací kameny hry Scrabble

Scrabble je fenoménem moderní doby a jednou z nejúspěšnějších deskových her současnosti. Pobavit se u ní mohou děti i dospělí. Nigel Richards se ale v historii této hry stal naprostou legendou.

Článek

Scrabble, i když se to může zdát až neuvěřitelné, vzniklo jako hra už těsně po druhé světové válce v roce 1948. Hrací deska, na které postupně hráči z písmenek skládají významově plnohodnotná slova, měla svoje kouzlo. Některá pole navíc zisk z daných písmen či slov násobí, o to je hra zajímavější.

Jenže jako světový fenomén se scrabble prosadil až o mnoho let později. V Česku jím byli lidé okouzleni až po roce 1989. I v současné moderní době plné počítačů, chytrých telefonů a umělé inteligence stále patří k těm nejoblíbenějším hrám. Jenže každá jazyková verze této hry má svá specifika. Nenajdete totiž snad ani jeden národ, který by měl abecedu úplně stejnou. Bodování písmen je také specifické v návaznosti na častost užívání daného písmene v konkrétním jazyce. Hrát tak scrabble v jiném jazyce než v češtině může být pro nerodilého mluvčího velkým oříškem.

Ne však pro Nigel Richardse. Ten je totiž rodákem z Nového Zélandu, a tak byla jeho mateřskou řečí angličtina. Když ho začala bavit hra Scrabble, mohl se tak účastnit mnoha soutěží či šampionátů doslova po celém světě. USA, Velká Británie, Austrálie či Kanada, všude tam mohl uplatnit své znalosti angličtiny. Jenže anglický svět mu po mnoha vítězstvích začal být malý.

A tak se rozhodl, že štěstí zkusí v šampionátu ve francouzském jazyce. Jenže zbývalo vyřešit malý problém. Nigel Richards totiž neuměl francouzsky. Ani to mu ale nezabránilo, aby se na turnaj začal připravovat. Koupil si obsáhlý francouzský slovník a devět týdnů ho studoval. Snažil se zapamatovat si každé slovo z něj, aby ho pak případně ve hře mohl použít. Díky své dobré paměti se mu to povedlo a v roce 2015 turnaj Scrabble ve francouzštině vyhrál. O tři roky později se mu to povedlo znovu.

Kromě těchto titulů ale vyhrál i několikrát ve speciální verzi Scrabble, také ve francouzštině. V této obměně ale nehrají hráči proti sobě na jedné desce, nýbrž každý z nich má svou vlastní desku. Přitom úkolem je najít slovo, za které získá největší počet bodů napříč všemi soutěžícími, kteří se v tu stejnou chvíli snaží o totéž.

Poslední mistrovství ve Scrabble vyhrál Richards v roce 2019, pak ze světa Scrabble zmizel. Vrátil se pouze jednou, a to v roce 2023, kdy se zúčastnil turnaje mistrů. A opět se ukázal, že je ze všech hráčů na světě ten nejlepší.

Nigel Richards byl ukázkovým příkladem toho, že když je vůle, tak člověk dokáže vše. Jeho touha vyhrát v jazyce, který neovládá, a píle, se kterou se během dvou měsíců naučil celý slovník cizího jazyka je obdivuhodná.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz