Hlavní obsah
Lidé a společnost

Pochod císařských hus městem Gent za zvuku bubnů je pravidelnou tradicí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay / Wikipedia Commons / pexels.com

Ilustrační foto

Existuje mnoho lidových tradic, která nám mohou přijít poněkud zvláštní. Zařadit se mezi ně dá i pochod hus skrze belgické město Gent, který je pro místní doslova svátkem, při kterém město praská ve švech.

Článek

Na první pohled se zdá doslova neuvěřitelné, že může existovat něco jako pochod hus. Ve městě Gent je to ale tradice, která se tam koná každé léto. Je součástí festivalu Gentse Feesten, který začíná 21. července a trvá po dobu 10 dnů. Během této hojně navštěvované akce se Gent zaplní pouličními prodejci jídla, kteří nabízejí typický belgický streetfood a místní speciality. Na mnoha místech města navíc probíhají hudební vystoupení a pouliční umělci předvádí velmi zajímavá čísla. Město je plné klaunů a pantomimiků, kteří se snaží návštěvníky festivalu rozesmát.

V rámci festivalu se ale také koná právě onen husí pochod, kterému se říká Ganzenfanfare. Při této příležitosti pochoduje městem skupina císařských hus za zvuků bubnů a melodie, kterou hraje před nimi jdoucí trubadúr. Husy pochodují do rytmu a jsou tak vtipným oživením této starobylé tradice.

A protože se tyto husy staly v posledních letech velmi populární, navštěvují mnoho festivalů po celé Evropě, zejména však v německy mluvících zemích a v Nizozemí. Kdekoli se husy objeví, slaví velký úspěch a baví obyvatele města i návštěvníky festivalů.

Skupina chovatelů hus pochází z Holandska a nabízí svou účast na festivalech po celém světě. Původně husy vystupovaly několik let v Eftelingu, což je holandský zábavní park. Když ale jejich majitelé v husách objevili potenciál bavit širokou veřejnost, začali s nimi objíždět celou Evropu. Jedním z prvních festivalů mimo Nizozemí, kde husy oslnily, byl právě belgický Gent. Od té doby rozzářily úsměvy lidí na mnoha místech.

Jedná se o jedinečnou show, kterou nikdo jiný nenabízí a po níž zůstávají účastníci festivalu v němém úžasu, jak je tohle vůbec možné. Chovatelé hus si stojí za tím, že se jedná o jedinečné spojení zvířat, lidí a hudby, které vychází z prastaré tradice pasení hus. Husy tak dokážou překvapit a pobavit doslova na každé akci. Nezvou si je už jen festivaly, ale předvádí se například v obchodních centrech a jsou velkým lákadlem pro obyvatele z širokého okolí.

Jaké by to asi bylo, kdyby se například v rámci festivalu dechové hudby Kmochův Kolín, jehož součástí je i pochod městem, mezi hudebníky a mažoretkami promenádovala i tato skupina hus. Určitě by se jednalo o zábavné zpestření, které by na tradiční průvod přilákalo další zájemce. Možná tak jednou uvidíme tyto husy i v Česku.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz