Hlavní obsah
Umění a zábava

Pohádka o kocourovi v botách s rozšlápnutým kotětem: Tele Tele bylo nekorektní, dnes by to neprošlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Sedlecký / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Richard Genzer (vlevo)

Tele Tele byl pořad, který se po dlouhá léta pravidelně vysílal na televizních obrazovkách televize Nova. Jednalo se o sled scének, které spojoval hodně černý humor. Dnes by taková témata neprošla.

Článek

V roce 2000 svedl pořad Tele Tele dohromady čtyři dnes slavné herce a osobnosti. Své síly na projektu spojila Veronika Žilková s Michalem Suchánkem, Richardem Genzerem a Josefem Cardou. Za dlouhých sedm let, co pořad televizní stanice vysílala, se natočilo celkem 267 dílů včetně různých speciálů. Na scénáři se podíleli všichni zúčastnění, některé situace vznikly i jako improvizace nebo momentální nápady.

Tele Tele slavilo v prvních letech své existence ohromný úspěch. Jednalo se o pořad, jaký neměl v Česku obdoby. Parodovalo se v něm snad všechno, co se tehdy dalo na televizních obrazovkách vidět. Herci nešetřili vůbec nikoho. Strefovali do vlastních pořadů televize Nova, parodovali zpěváky a zpěvačky, zesměšňovali televizní reklamy. Byl to opravdu velmi nekorektní a černý humor. Jenže v té době jim to na obrazovkách prošlo.

Některé scénky se staly doslova legendárními. Richard Genzer v jedné takové scénce parodoval reklamu na nízkotučný jogurt, místo toho si ale dopřával jako alternativu stoprocentní sádlo. Velký úspěch měl v rámci Tele Tele i seriál Kopečkovic nebo parodie na inzertní pořad teleshopping v podání nezapomenutelného Boba a Toma.

Z pořadu Na vlastní oči se stalo Na vlastní bulvy, kde nebyl reportérem Standa Motl, nýbrž Fanda Trotl. Z Teletubbies se staly Teleblbís, z Občanského juda Občanský Jouda. Jednu z nejnetaktnějších scének má na svědomí opět Richard Genzer. Ten v upoutávce na pohádku Kocour v botách vstane ráno z postele, nazuje si boty a tím způsobí nepěkný konec jednomu nevinnému koťátku. Vidět tohle dnes na obrazovce, tak bychom se zhrozili nad tím, jak vůbec může nějaká česká televizní stanice takový pořad vysílat.

Ve své době to ale mělo své kouzlo. Pořad se vysílal pozdě večer, pravidelně na něj ale čekaly statisíce diváků. Asi nejslavnější přesah do skutečného světa měla parodie Josefa Cardy na píseň Petra Kotvalda Mumuland. Josef Carda v ní pouze spořen oděn parodoval tančícího zpěváka, za nímž se na plátnech děla jedna přírodní katastrofa za druhou. Když pak s písní Mumuland vystupoval Petr Kotvald na veřejnosti, svlékl si Josef Carda košili, vběhl na pódiu a parodoval zpěváka přímo na jevišti.

Málokdo ale ví, že se na projektu v značné míře podílel i dnes velmi oblíbený moderátor Ondřej Sokol. Ten v té době ještě nebyl veřejnosti známý a v týmu působil několik let jako režisér. Spousta epizod Tele Tele tak vznikala pod jeho taktovkou.

Tele Tele určitě nebylo korektní a za dobu svého vysílání urazilo snad každého, kdo v českém šoubyznyse a politice něco znamenal. Jenže to byl pořad, který nás dlouhých sedm let bavil. Dnes už se takový pořad na televizní obrazovky nevrátí, jeho nekorektnost a hrubost by už neprošla. Nezbývá nám tedy nic jiného než vzpomínat.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz