Hlavní obsah
Cestování

Pohádka plná vodopádů, fontán i propastí. Takové je město Tivoli hned u Říma

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Daderot / Wikipedia Commons / CC0

Pohled na most Ponte Gregoriano

Když jedeme do Itálie, naše kroky často směřují do Říma. A právě kvůli tomu může naší pozornosti uniknout malé městečko, které se nachází jen pár desítek kilometrů od hlavního města. A je to vskutku kouzelné místo.

Článek

Italské Tivoli je městečko, které nemá ani 60 tisíc obyvatel. Nachází se ale pouhých 30 kilometrů od hlavního města. Vzhledem k blízkosti tohoto antického velikána pak může být často opomíjeno. My se přesvědčili, že ho stojí za to navštívit.

Foto: Anna Eden 86 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Chrám bohyně Vesty nad útesem

Město samotné je rozdělené na dvě části. Na staré a na nové město. To nové a moderní město se nachází na vyšším kopci. Bydlí zde většina obyvatel Tivoli a navštívit tu můžete také lázně. Tam pro turistu ale není co k vidění. My navštívili staré město, které leží níže, ale je naprosto úchvatné.

Celé město je protkáno pro Itálii typickými křivolakými uličkami. Tady se nevyplatí chodit podle plánu. Nejlepší je se nechat unášet jeho kouzlem a zahnout vždy do té uličky, která se nám líbí. Vždycky skončíte na nějakém malebném malém náměstíčku. Některá místa se ale v Tivoli nesmí vynechat. Tam totiž teprve začíná ta pravá pohádka.

Foto: Lalupy / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Park Villa Gregoriana, pohled do propasti uprostřed města

Jedním z nich je chrám bohyně Vesty, což byla starověká bohyně a ochránkyně rodinného krbu. Chrám je velmi zachovalý, hned u něj si můžete pochutnat na dobré večeři. Co je ale na celém místě nejúžasnější je to, že se nachází na okraji hlubokého srázu, kde pod vámi k zemi padá několik menších i větších vodopádů. A to je nezapomenutelný výhled.

Nádherný výhled na vodní unikáty je i z mostu Ponte Gregoriano. Na tyto vodopády se však nemusíte dívat pouze z výšky. Můžete sejít i přímo k nim, do hluboké rokle. Nachází se tam přírodní park Villa Gregoriana. Tady se zvládnete zabavit i na celý den. Můžete tu prozkoumat vysoké jeskyně, projít kamennými tunely, vidět jeden vodopád vedle druhého. Pokud by vám to bylo málo, směrovky vás dovedou na vyhlídky na největší vodopád parku, kde voda padá ze skály o výšce přibližně 130 metrů. Je to nejkrásnější pohled, jaký můžete v Tivoli zažít.

Foto: LPLT / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Velké tivolské vodopády

Za návštěvu rozhodně stojí i Villa d’Este, která je i dnes jednou z nejkrásnějších italských zahrad. Postavena byla již v průběhu 16. století a je celoevropským unikátem. Navštívit zde můžete budovu, která má sice nesmírně zajímavé interiéry, ale zahrady kouzlo tohoto komplexu jednoznačně podtrhnou.

Foto: Marian Florinel Condruz / Creative Commons / pexels.com

Fontána v zahradách Villa d’Este

Zahrady mají rozlohu neuvěřitelných 35 tisíc metrů čtverečních, na kterých se nachází 250 vodotrysků, 60 vřídel, 255 kaskád, 100 nádrží, 50 fontán, 20 teras a 300 bran. Zajímavé také je, jak vyřešili Italové přísun vody do parku tak, aby byl alespoň 300 litrů za sekundu. Staré městské hradby se staly opěrou a místem spojení bývalého akvaduktu se zahradami. Pod městem pak vede potrubí a tunel dlouhý asi 600 metrů, který sem přivádí vodu z řeky Aniene.

Foto: Gian Luca Bucci / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Villa d’Este

Pokud v Tivoli strávíte alespoň jeden den, určitě uvidíte z města to nejkrásnější a bude to pro vás nezapomenutelný zážitek. Je to skutečně město jako z pohádky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz