Hlavní obsah
Umění a zábava

Policie Hvar aneb Česká detektivka z Chorvatska. To už opravdu televize neví, co si má vymyslet?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Gaúcho / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Chorvatský ostrov Hvar

Detektivních seriálů plodí všechny naše televize v posledních letech opravdu mnoho. Bohužel se většina z nich potýká s nedostatkem tvůrčích nápadů i otřepanými zápletkami. Policie Hvar nouzí o nápady určitě netrpí, zato nedává smysl.

Článek

Seriálová detektivka se nepovede úplně vždy. Když už ale nějaká překvapení, jmenujme například Případy první oddělení, Devadesátky nebo Oktopus, je to proto, že její příběhy působí reálně, často se i zakládají na skutečných případech, hrají v ní charismatičtí herci a staví do popředí české prostředí ve všech jeho rovinách. Tím, že ale většina takových detektivních seriálů zapadne do regálu s označením znovu již nereprízovat, zamýšlejí se zřejmě televizní stanice, čím diváka překvapit příště, aby ukojily jeho touhu po něčem novém.

Televize Nova nyní přišla s tím, že takovým neotřelým nápadem by mohla být česká detektivka s českými herci, ale v zahraničním prostředí, které v mnoha z nás bude evokovat letní dovolenou, na kterou tak rádi jezdíme. Zkrátka zvýšit atraktivitu seriálu tím, že se bude odehrávat u moře. Jenže to je docela málo pro detektivní seriál. Špatný scénář, nereálnost některých případů a chabé herecké výkony ani dovolenkové moře nespraví.

Ústřední dvojice detektivů působí spíš komicky než jako pár vyšetřovatelů. Osobně nemám nic proti tomu, aby byla kriminálka nadlehčena lehkým či naopak černým humorem vyšetřovatelů, tady to ale působí spíš jako parodie. Pravidlo o tom, že pokud se na ostrově Hvar objeví česká mrtvola, musí případ vyšetřovat český vyšetřovatel, je navíc úplným nesmyslem.

Ostrov Hvar je místem, které v Chorvatsku skutečně existuje, avšak pochybuji o tom, že potřebuje napravovat porušenou harmonii těmito dvěma českými detektivy. Tohle se Nově opravdu nepovedlo. Na první pohled je to další zcela zbytečný seriál, který brzy zapadne na úplné dno archivu. Platforma Voyo opět nabídla svým předplatitelům seriál o týden dřív a dokázala, že nabídka vlastní tvorby opravdu za moc nestojí.

To hlavní, na čem by měl být seriál vystavěn, je dobrá kriminální zápletka. Pak by se drobné nedostatky ve scénáři, v obsazení i v rádoby komediálních prvcích daly omluvit. Jenže právě dobrá zápletka je tím, co seriál zcela postrádá. Komunity, do kterých se při svém pátrání vyšetřovatelé dostávají, působí naprosto směšně a v jejich existence snad ani nikdo nevěří. Vyšetřovat vraždy na chorvatském ostrově uprostřed Středozemního moře, a přitom se potkat se skupinou kouzelníků, indiánů nebo sňatkových podvodníků je už naprostý vrchol.

Na Česko-slovenské filmové databázi dostal seriál adekvátní hodnocení od těch, kteří už některé epizody zhlédly. A není to žádná sláva. Celková bilance seriálu totiž nesahá ani k padesáti procentům, a to je na takto propagovaný seriál opravdu hodně málo.

Policie Hvar se prostě nepovedla. Zajímavé prostředí opravdu není tím, co dělá dobrou detektivku. Na seriál se dá koukat jen v případě, že chcete u televize úplně vypnout a sledovat hezké záběry od moře a vzpomínat na svou dovolenou.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz