Hlavní obsah
Jídlo a pití

Pražané berou útokem zbytky ze snídaní, jsou totiž mnohem levnější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Emrah Tolu / Creative Commons / pexels.com

Ilustrační foto

Dát si dobrou snídani za rozumnou cenu a ještě k tomu v Praze může být v dnešní době poměrně neřešitelný problém. Pražané na něj ale vyzráli. Díky nové aplikaci si dopřávají zbytky ze snídaní třeba i za polovinu ceny.

Článek

Nová aplikace Nesnězeno je velmi záslužným projektem, který se snaží zabránit tomu, aby se plýtvalo s potravinami. Nejen v Česku totiž v koších končí velké množství jídla, které by ale mohlo posloužit těm, kteří si takové pokrmy za plnou cenu nemohou koupit. V této aplikaci tak podniky nabízejí nesnědená jídla z daného dne nebo produkty, kterým končí minimální doba trvanlivosti či se blíží datu spotřeby. A to za značně zvýhodněnou cenu, které někteří Pražané prostě neodolají.

Kromě toho, že Pražané ušetří, pomohou tím i přírodě a zabraňují právě nadbytečnému plýtvání potravin. A zájem je opravdu veliký. Denně se do této akce zapojují tisíce lidí. Aplikace Nesnězeno deklaruje, že už se takto zachránilo více než 200 tisíc porcí jídla a lidé ušetřili přes 11 milionů korun. Za takto nakoupené pokrmy totiž zaplatí kolem poloviny původní ceny. A to se určitě vyplatí.

Jako výhodu vidí Pražané, kteří se každodenně do akce zapojují, to, že si v aplikaci mohou najít nejbližší podniky a vybrat si pak z jejich nabídky, aniž by museli pro zlevněnou snídani cestovat přes půl města. Jako problém se však může jevit to, že dopředu nikdy přesně nevíte, co ve vašem snídaňovém balíčku bude. Máte pouze hrubý nástin toho, co můžete očekávat. Můžete se však podívat, co tam měli lidé před vámi a jak kvalitu snídaňového balíčku ohodnotili. Jejich komentáře a hodnocení vám mohou váš výběr dosti usnadnit.

Největší zájem je o snídaně z hotelu Hilton. Balíčky s jejich snídaní jsou prakticky okamžitě rozebrané, přestože je hotel do aplikace většinou umisťuje až pozdě večer, někdy i v noci. Lidé, kteří snídaně z Hiltonu zkusili, však nešetří chválou. Aby se na vás ale snídaně z Hiltonu také dostala, museli byste u aplikace sedět a sledovat, kdy bude nabídka tohoto hotelu v aplikaci zveřejněna. A to už není pro každého. Proto je lepší si vybrat z dostupných nabídek v momentě, kdy si skutečně chcete něco koupit.

V aplikaci ale nenajdete pouze nabídky pokrmů od jednotlivých restaurací a hotelů, potraviny tam inzerují i velké obchodní řetězce jako je například Penny Market, Starbucks, Foodora nebo Minit. Ze supermarketů si tam sice neodnesete hotová jídla, ale dost často tam za pár desítek korun pořídíte tašky plné ovoce a zeleniny, pečiva, uzenin či sýrů. Za takovou tašku má například právě Penny Market stanovenou fixní cenu. Je tedy jen otázkou štěstí, na co narazíte ve své tašce.

Aplikace Nesnězeno bojuje proti plýtvání potravinami a daří se jí. Díky ní je svět zase o trochu lepší. Zkuste si na to vzpomenout, až vás třeba popadne hlad. Dát si to, co by se jinak vyhodilo, není žádná ostuda. Naopak to šetří peníze vám a nezatěžuje to tolik naši přírodu.

Zpracováno na základě:

a webových stránek projektu Nesnězeno

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Pražan

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz