Hlavní obsah

Pražský institut pro urážení Brna si dělá legraci z moravské metropole. Brno si to ale líbit nenechá

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Millenium187 / Wikipedia Commons / CC BY-Sa 3.0

Brno

Asi jen málokdo z nás ví o existence takzvaného Pražského institutu pro urážení Brna, přitom funguje již od roku 2017 a jeho jediným účelem je si vtipně dělat legraci z Brna a jeho obyvatel.

Článek

Myšlenka založení facebookové stránky s názvem Pražský institut pro urážení Brna se začala rodit před sedmi lety, kdy jeho zakladatel slyšel vtip o tom, že v Brně existuje Ministerstvo pro dohánění Prahy. A tak založil tuto recesistickou stránku, na které shromažďuje vtipy o Brně a narážky na tuto moravskou metropoli. Přestřelky mezi Pražany a Brňany se tak z části z veřejného prostoru přesunuly právě na Facebook.

Brňané si to ale rozhodně nenechají líbit. Po vzoru této stránky si založili vlastní s velmi podobným názvem jen Brno vyměnili za Prahu. Vznikla tak obdobná stránka, která si naopak dělá legraci z Pražanů. Brněnský institut pro urážení Prahy je tak odplatou za vtipy, které Pražané o Brně šíří.

I když to na první pohled vypadá, že přestřelky mezi obyvateli obou měst jsou míněny vážně, většina lidí je bere pouze jako nevinnou legraci. Sami Brňané před lety ukázali, že mají smysl pro humor a umějí si dělat legraci sami ze sebe. Tehdy totiž probíhala anketa, která měla pomoci pojmenovat nové nádraží v Brně. Brňané pro něj tehdy volili i velmi recesistické názvy jako například Brno-Šalingrad, Praha-venkov nebo Vídeň-sever.

Do odvěkého recesistického sporu mezi Pražany a Brňany se ve veřejném prostoru často zapojují i kapitánové týmu a moderátor pořadu Máme rádi Česko, kteří si mnohdy i velmi zvláštním způsobem dělají z Brna legraci. Nejsou ale jediní, kdo si z Brna střílí. Pražský institut na svém facebookovém i instagramovém profilu zveřejnil video z brněnského koncertu kapely Mirai, na kterém si její frontman Mirai Navrátil pomaloval tělo nápisem, že miluje Brno.

Do Brna se Pražané neustále navážejí a je zcela v pořádku, že jim to Brňané vrací. Je tu ale jedna věc, která na tomto vzájemném vtipkování budí rozpaky u obyvatel obou měst. U vzájemného špičkování se lidé sice mohou pobavit, Pražané u vtipů o Brně, Brňané zase u vtipů o Praze, skutečně ale potřebujeme takové instituty, přestože se jedná pouze o recesistické stránky, aby se dvě naše největší města urážela? Je totiž rozdíl mezi vtipem a urážkou, který dělí jen velmi tenká hranice. A při takovém množství vtipů, které na těchto stránkách denně přibývají, je nutné být velice opatrný. Jakmile by takový humor jednou přerostl v urážky, pak už by se původní smysl těchto fiktivních institutů zcela vytratil.

Buďme k sobě vždy ohleduplní, neurážejme se. Žijeme přece všichni v jednom státě a jsme součástí jednoho národnostního celku. A právě proto bychom spolu měli všichni vycházet. I když umět si udělat legraci sám ze sebe je to, co by nemělo chybět nikomu z nás.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz