Hlavní obsah
Lidé a společnost

Předplatili jsme oběd pro ty, co na něj nemají. Kdo z vás to také zkusil?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay / Creative Commons / pexels.com

Ilustrační foto

Každý z nás v životě prochází obdobím, kdy na tom není po psychické stránce úplně nejlépe. Když se k tomu přidají ještě finanční problémy, může nás to zlomit. Takových lidí ale po Praze existuje mnoho. A právě jim je možné alespoň trochu pomoci.

Článek

V rušném městě jako je Praha se s lidmi v nouzi setkáváme každý den. Často čelí finančním problémům, mohou být i vyloučeni ze své sociální skupiny a nejsou schopni si zajistit základní potřeby. Lidé se na ně často dívají na všechny stejně, jenže to je často velmi zkreslený pohled. Někdo se pro takový život svobodně rozhodne, někdo se do něj ale dostane, aniž by se o to sám přičinil. A právě to časté přehlížení může být pro takové lidi demotivující, až jim to bere chuť k životu. Naštěstí ale existují projekty, které se je snaží znovu zapojit do společnosti a dát jim pocit, že ještě nejsou úplně odepsaní.

Jedním z projektů, který takovým lidem pomáhá jsou obědy pro druhého. V řadě pražských restaurací můžete ke svému zakoupenému obědu předplatit i oběd pro někoho dalšího, který pak může do restaurace přijít, najíst se, strávit čas mezi lidmi a alespoň na chvíli se zase cítit normálně. V prvé řadě je to o tom, že člověk v nouzi dostane něco teplého do žaludku, v druhé řadě je to ale i o té sociální interakci, a to jak s lidmi v restauraci, tak s těmi, kteří mu ten oběd koupili, ač je vlastně nikdy neviděl.

Předplatit pro někoho oběd je známkou solidarity. Nikdy nevíme, kdy se v takové situaci ocitneme my. A co když nám potom nikdo nepomůže? V Praze se k této iniciativě připojilo již několik restaurací a jídelen. Předplatit oběd pro druhého tak můžete například v síti restaurací Lokál po celé Praze. Takový oběd je většinou levnější než jídlo, které si dá běžný zákazník.

Předplacené obědy nemusí být jen o jednorázové pomoci. Mohou být předzvěstí toho, že se lidé začínají zajímat o svět kolem sebe a o ty potřebné a že se svým malým dílem podílejí na budování lepší společnosti. Alespoň na chvíli se tak stanou empatickými k osobám, které možná ani nikdy nepotkali a nikdy nepotkají. Stačí jen ten pocit, že jste někomu pomohli, ať to byl kdokoli.

Lidé, kteří na oběd do těchto zařízení přijdou, pak ví, že na tomto světě nejsou sami a že se o ně někdo zajímá. A to jim může pomoci v jejich boji se stavem, ve kterém se nacházejí. Teplé jídlo může představovat nakopnutí na cestě dopředu. A to je právě to, co takoví lidé potřebují.

Předplacení oběda je opravdu jen malý krok, kterým můžeme nezištně pomoci. Je to však velký krok pro společnost jako celek. Čím víc nás bude, tím lépe se nám bude v tomto státě žít. A to už nám pak nikdo nevezme.

Existují samozřejmě i jiné iniciativy, kde můžete například v kavárnách předplatit potřebným horkou kávu, kterou si pak mohou na vás dát zdarma. I káva může být takovým signálem, že je třeba začít se svým život něco dělat. A o to tu přece jde.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz